Aktier: Udsigt til forsigtig, men let positiv åbning

De amerikanske aktier sluttede mandag i plus. Det samme var tilfældet på C20 Cap-indekset. Det kunne give en indikation af, at der også er en lille stigning på vej, når den danske fondsbørs åbner for handel tirsdag morgen.

Der har dog været fald i Asien, som følge af bombeangrebet i Thailand, hvilket muligvis kan trække i den anden retning.


Tirsdag morgen er der dog også optimisme at spore i Asien. Futures på de amerikanske aktieindeks handles i hvert fald med stigninger på op mod 0,1 pct. på kontinentet. Det sker efter S&P 500-indekset mandag lukkede med en stigning på 0,5 pct., de tunge aktier i Dow Jones øgede med 0,4 pct., mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset blev dagens højdespringer med et plus på 0,9 pct.

De europæiske markeder endte mandag overordnet set i svage plus, selvom det tyske DAX-indeks faldt. Tirsdag morgen ligger DAX-futeres til et lille fald.


- Stemningen i Asien har dog været mere negativ i nat, hvor specielt Thailand er ramt efter bombeangrebet i går, påpeger Handelsbanken i en kommentar.

I Danmark steg eliteindekset, C20 Cap, mandag med 0,2 pct. til 1031,24. Herhjemme er ugen mest af alt præget af, at regnskabssæson er i fuld gang. Hvidbjerg Bank og Simcorp kommer alle med deres regnskaber for andet kvartal i løbet af tirsdagen. Desuden kom Jyske Bank, ALK-Abelló og Auriga Industries med deres kort før børsens åbning, ligesom Royal Unibrew kom med sit mandag aften.

Bryggerivirksomheden oplevede en svag tilbagegang i årets andet kvartal, der var præget af dårligt vejr og tilbageholdende finske forbrugere. Set på halvåret kunne Faxe-selskabet dog præsentere et resultatet før finansielle poster (EBIT) i første halvår af 2015 på 425 mio. kr. Det er 64 mio. kr. højere end samme periode sidste år, hvor resultatet endte på 361 mio. kr.

- Vi har i første halvår trods dårligere vejr i Nordeuropa i andet kvartal opnået en fortsat forbedring af resultaterne og en styrkelse af vores cash flow. Vi har haft en tilfredsstillende vækst inden for Maltdrikke og Eksport, og udviklingen i Vesteuropa har været god, særligt er vi tilfredse med at fastholde en fortsat høj markedsandel blandt vores danske forbrugere, skriver selskabets administrerende direktør, Henrik Brandt, i Royal Unibrews regnskab.

Royal Unibrew steg med 0,8 pct. til 220,80 kr. mandag.


Jyske Bank opnåede i andet kvartal basisindtægter på 2494 mio. kr. mod 4343 mio. kr. i samme periode sidste år. Også nettoresultatet lå med 996 mio. kr. lavere end de 2421 mio. kr., banken præsterede i andet kvartal 2014.

Jyske Bank går godt nok tilbage regnskabsmæssigt. Det skyldes ifølge banken dog primært en ekstraordinær indtægt fra BRFkredit i samme periode sidste år. Den har Jyske Bank ikke i år. Og ser man bort fra den, er der ifølge banken fremgang på mange punkter.

Banken har ligesom i 2013 og 2014 ikke konkrete forventninger for 2015. En aktie i banken steg med 0,3 pct. til 366 kr. mandag.


ALK-Abelló kom ud af andet kvartal med en underliggende vækst på 4 pct. efter fremgang i den traditionelle forretning for injektionsbaserede allergivacciner i hovedsageligt USA og de nordiske lande. Allergivaccine-selskabets EBIT-resultat faldt til -27 mio. kr. fra 53 mio. kr. i samme periode sidste år. Nettoresultatet gik imidlertid frem til 564 mio. kr. fra 31 mio. kr. Selskabet venter nu et driftsresultat (EBITDA) på omkring 250-300 mio. kr. opgjort før særlige poster samt royalties og milepæle. Tidligere forudså ALK et resultat på 225-300 mio. kr.

Aktierne i ALK-Abello faldt mandag med 1,2 pct. til 812 kr.

Auriga Industries' leverede i andet kvartal et resultat før skat på 7,5 mio. kr. mod -19 mio. kr. i samme periode sidste år.

Salget af Cheminova forløber planmæssigt for Auriga, der i andet kvartal modtog 8,5 mia. kr. kontant ved gennemførelsen af frasalget. Og det kom aktionærerne til gode, da Auriga udbetalte 8,2 mia. kr., eller 323 kr. per aktie, i ekstraordinært udbytte til sine aktionærer.


Investorerne kan tirsdag ud over regnskaber fra Hvidbjerg Bank og Simcorp se frem til nøgletal fra USA, dels for påbegyndt bolighandel, hvor økonomer ifølge data indsamlet af Bloomberg forventer en lille fremgang, dels for antallet af byggetilladelser, hvor økonomerne venter et fald. Der vil også komme inflationstal fra Storbritannien, ligesom der kan komme fokus på muligheden for en tillidsafstemning i det græske parlament samt Spaniens og Estlands afstemning om Grækenlands redningspakke.

Ifølge Nordea er dagens nøgletal dog ikke tunge.


- Så mon ikke vi kan se frem til en lidt retningsløs dag ligesom i går, inden vi i morgen får mødereferat fra Fed (den amerikanske centralbank, red.). Her vil det være især være hint om, hvordan Fed ser på den globale økonomi og de fortsatte olieprisfald, der vil tiltrække sig opmærksomheden, skriver Tine Choi, seniorstrateg i Nordea, i en skriftlig kommentar.