Aktier: Udsigt til fald men bevægelser kan løfte Pandora

Store fald til nogle af verdens største it-selskaber skabte fredag nervøsitet i det amerikanske aktiemarked, og den usikkerhed kan forplante sig en smule i mandagens danske aktiehandel.

Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

Det følger efter en fredag, hvor det ledende C20 Cap-indeks gik frem med 0,6 pct. til 1163,78. Stigningen herhjemme blev senere fulgt op af en uensartet udvikling i USA, hvor der var rekord til Dow Jones-indekset og et pænt fald til Nasdaq-indekset.

Faldet på 1,8 pct. for det teknologitunge Nasdaq-indeks hang blandt andet sammen med en rapport fra storbanken Goldman Sachs, der mener, at it-giganter som eksempelvis Apple og Facebook har overperformet med den seneste tids stigninger.

I forbindelse med fredagens fald blandt teknologiaktierne har der oveni været et mønster, som bliver værd at holde øje med i mandagens danske aktiehandel, påpeger Lars Skovgaard Andersen, der er aktierådgiver i Danske Bank.

- Mens folk ser ud til at være "gået langt" i nogle af de nye og teknologiske forbrugeraktier som Amazon og Netflix, der faldt i fredagens handel, så ser folk ud til at være gået "short" i nogle af de ældre detailaktier som eksempelvis Macy's og Signet, der steg i fredagens handel efter gennem længere tid at have haft problemer med de nye udfordrere.

- Det bliver interessant at se, om der ligeledes er nogle af de nordiske retail-aktier, som vil opleve et "rebound" i dag, fordi vi ser de her bevægelser i USA. Og der tænker jeg selvfølgelig, hvad det vil betyde for sådan nogle som Pandora eller Hennes & Mauritz, siger Lars Skovgaard Andersen.

Han nævner desuden, at det bliver interessant, om bevægelserne fra fredagens amerikanske handel fortsætter i den nye uge, når det amerikanske aktiemarked åbner mandag eftermiddag dansk tid.

På baggrund af fredagens observationer kan der dermed komme fokus mandag på smykkeselskabet Pandora, der fredag steg 0,6 pct. til 628,50 kr. efter en længere periode med kursfald og "short"-angreb. Siden årsskiftet er aktien dykket med 32 pct.

NYT FRA DIABETESKONFERENCE

Interesse kan der også komme omkring Novo Nordisk, der fredag steg 0,9 pct. til 284,90 kr. Medicinalselskabet kappes i disse dage med sine konkurrenter om at præsentere de bedste kliniske data på den amerikanske diabetesforenings årsmøde i San Diego, USA.

Lørdag har Novo benyttet lejligheden til især at slå på tromme for sit nyeste langtidsvirkende insulin, Tresiba. Også Novos konkurrent Sanofi har offentliggjort data, der viser fordele forbundet med brug af selskabets nyeste insulin, Toujeo, i ældre patienter.

I relation til Sanofi er det interessant for selskabets danske partner Zealand Pharma, at den franske medicinalvirksomhed i weekenden har lagt data frem for kombinationspræparatet Soliqua, der bygger på verdens bedst sælgende insulin Lantus og GLP-1-midlet Adlyxin opfundet af Zealand Pharma, som fredag steg 0,8 pct. til 120 kr.

Data viser, at type 2-diabetikere, der brugte 15-40 enheder insulin dagligt, reducerede langtidsblodsukkeret med mellem 1,09 og 2,41 pct. ved et skifte til Soliqua. Målingen blev foretaget 30 uger efter skiftet. Data kommer fra en efterfølgende delanalyse af patientgrupper i Lixilan-L studiet, der blandt andet lå til grund for markedsføringstilladelsen.

Fokus kan der desuden være omkring Coloplast, efter at medicovirksomheden har fået indledt dækning af storbanken Citi med anbefalingen "neutral" og et kursmål på 559 kr., fremgår det af data fra Bloomberg. Coloplast lukkede fredag uændret i 573,50 kr.

/ritzau/FINANS