Aktier: Udsigt til 49. rekord i år

Der er udsigt til, at de danske aktier holder fanen højt og slutter i endnu en rekord mandag på årets sidste handelsdag. Hvis åbningsniveauet holder til lukketid, bliver det den 49. rekord i år.

Aktie- valutahandel i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Det danske eliteindeks C20 Cap åbner med en stigning på 0,2 pct. omkring indeks 684 efter at have banket 1,1 pct. til vejrs fredag. Dermed er det danske eliteindeks steget omkring 32 pct. siden seneste nytår.

Vestas er blevet en storaktionær fattigere, da Schouw umiddelbart før børsåbningen meddelte, at koncernen havde afhændet den sidste rest af sit engagement i vindmøllesektoren - en aktiepost på 4 mio. aktier. De har givet et nettoprovenu på 612 mio. kr., og samlet set har koncernen med en investering på godt 800 mio. kr. i vindmølleaktiviteter siden 1994 tjent knap 1,8 mia. kr.

Vestas stiger 0,5 pct. til 160,60 kr., mens Schouw stiger 2,2 pct. til 214 kr.

Ud over meddelelsen fra Schouw kører Vestas videre på god vækst i ordreindgangen i december. I juledagene samt fredag hentede Vestas fire ordrer på i alt 336 megawatt (MW), og hertil kom en rammeaftale, der potentielt kan rumme ekstra ordrer på 568 MW.

FLSmidth, der er eneste C20-elite, som er faldet i 2013, revancherer sig igen mandag. Ved åbningen stiger aktien med 1,8 pct. til 294,80 kr. Dermed udbygges fredagens stigning på 3,6 pct. til 290,3 kr.

Stigningen sker dels på efterveer fra fredagens ordre på 515 mio. kr. fra den qatarske cementproducent Al Khalij Cement og dels på pæn interesse for mineaktier ude i verden. I Australien stiger Rio Tinto og BHP Billiton i omegnen af 1 pct. Og også i USA var der stigninger i mineaktierne. Aluminiumsproducenten Alcoa steg med 2,5 pct. til 10,69 dollar, mens Freeport-McMoran Copper & Gold steg 1,5 pct. til 37,50 dollar.

Carlsberg har overtaget otte kinesiske bryggerier gennem købet af Chongqing Beer Group Assets Management, der ligger uden for det børsnoterede Chongqing-bryggeri, som Carlsberg øgede sin andel af tidligere på året. Købet er tidligere annonceret, men er nu accepteret af sælgerne. Købsprisen er omkring 1,4 mia. kr.

Carlsberg ligger uændret i 596 kr.

A.P. Møller - Mærsk gav juleaftensdag en julegave til investorerne, som fik aktien til at stige 2 pct. fredag. Mandag fortsætter aktien højere med en stigning på 0,2 pct. til 58.800 kr. Maersk Line meddelte juleaftensdag, at prisen på containerfragt fra Asien til Europa bliver hævet med 250 dollar per tyvefodscontainer fra den 6. januar. Dermed fortsætter armlægningsøvelsen blandt rederierne om rateniveauerne.