Aktier: Tyskland tordner gennem taget

Ganske som tilfældet er i Danmark, er formen blandt aktierne i Europa generelt glimrende mandag eftermiddag.

Samtlige af de største indeks på kontinentet er i fremgang, og det har blandt andet betydet en stor milepæl for det tyske DAX-indeks, der for første gang er over indeks 12.000.

Den tyske økonomi er på vej mod bedre tider, og samtidig taler en svag euro over for dollar for stigninger til eksportørerne, mens Den Europæiske Centralbanks massive opkøbsprogram, der blev indledt i sidste uge, også fortsat er god gødning for nye stigninger blandt de europæiske aktier, som nyder godt af de mange penge, der bliver pumpet ud i systemet.

- Det er et meget favorabelt miljø. Alle de store makrotemaer lige nu - QE (kvantitative lempelser, red.), den svage euro, centralbanksdivergens og et stærkere forbrugsmønster i Tyskland - tæller op for de tyske aktier, siger Hendrik König, der er aktiestrateg hos B. Metzler Seel Sohn & Co., til Bloomberg News.

DAX-indekset stiger med 1,3 pct. til 12.051,87, og indekset er dermed steget med 22,9 pct. i år. Fremgang er der dog også til det britiske FTSE 100-indeks, som løftes med 0,5 pct., det franske CAC 40-indeks, der stiger med 0,9 pct., og det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks, der lægger 0,7 pct. til sin værdi.

I sagaen om fusionen mellem den schweiziske cementkoncern Holcim og franske Lafarge, er der blevet skrevet endnu et kapital. I sidste uge kom det frem, at Holcims aktionærer langt fra var tilfredse med den økonomiske fordeling i forbindelse med sammenlægningen, og nu foreslår Holcim officielt en ny fordeling.

Holcims nye forslag går på, at selskabet giver 0,875 Holcim-aktie for en Lafarge-aktie, og indeholder desuden krav om, at Holcim kan besætte posten som administrerende direktør i det fusionerede selskab.

I den oprindelige aftale var der aftalt en 1:1 fordeling af aktier, men det har flere af Holcims aktionærer anonymt ytret utilfredshed over.

Holcim-aktien falder med 0,7 pct. til 74,95 schweizerfranc i Zürich, mens Lafarge, hvis aktionærer står til at blive ramt, hvis den nye fordeling stemmes igennem, falder med 4,8 pct. til 61,88 euro i Paris.