Aktier: Tyskere og hollændere fik regnskabsklø

De positive strømninger, som igennem lang tid har præget de europæiske aktiemarkeder, var helt forsvundet tirsdag.

Derfor tog aktierne en tur ned fra det højeste niveau i omkring syv år, der i sidste uge blev sikret af Den Europæiske Centralbanks tilsagn om at sende masser af nye penge ud i systemet.

Investorerne pustede lidt ud efter sidste uges rekordrus, og samtidig vendte blikket sig igen med en smule bekymring mod Grækenland, der kan være på vej ud af eurosamarbejdet efter weekendens parlamentsvalg, der gav en sejr til det reformkritiske parti Syriza.

FTSE 100-indekset i London faldt med 0,4 pct., DAX-indekset i Frankfurt satte sig 1,5 pct., og CAC 40-indekset i Paris faldt med 1,1 pct. Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks faldt samtidig med cirka 1 pct.

Regnskaberne er begyndt at skylle ind over handlerskærmene, og det tog en del fokus i tirsdagens handel - primært med negativt fortegn.

Den tyske industrikæmpe Siemens skuffede på bundlinjen i sit første kvartal 2014/15 ved at levere et overskud på 1,08 mia. euro mod 1,43 mia. euro i samme periode et år tidligere og analytikernes forventninger om et plus på 1,19 mia. euro. Blandt andet vinddivisionen, der konkurrerer med danske Vestas, skuffede.

Siemens-aktien faldt med 3,0 pct. til 99,83 euro.

Philips leverede et større overskud end ventet i fjerde kvartal sidste år, men til gengæld ser det sløjt ud med eksekveringen af de finansielle mål for 2016, fortalte selskabet, og det tog investorerne ilde op. Philips-aktien dykkede med 5,9 pct. til 25,23 euro.

I Grækenland var stemningen fortsat trykket efter weekendens parlamentsvalg, og for anden dag i træk fik særligt bankaktierne klø. Eurobank Ergasias faldt med 12,9 pct., Alpha Bank dykkede 10,2 pct., Piraeus Bank faldt med 12 pct., og National Bank of Greece satte sig 11,8 pct.

Samlet gik det græske ASE-indeks tilbage med 3,7 pct.