Aktier: Tysk eliteindeks tromlede derudaf på flot dag

Ganske som i Danmark så der ikke ud til at være noget loft over aktieinvestorernes begejstring i Europa i mandagens handel.

Læs mere
Fold sammen

Samtlige af de største indeks på kontinentet steg, og aller bedst gik det i Tyskland, hvor DAX-indekset tromlede igennem indeks 12.000 for første gang nogensinde.

Den tyske økonomi er på vej mod bedre tider, og samtidig taler en svag euro over for dollar for stigninger til eksportørerne, mens Den Europæiske Centralbanks massive opkøbsprogram, der blev indledt i sidste uge, også fortsat er god gødning for nye stigninger blandt de europæiske aktier, som nyder godt af de mange penge, der bliver pumpet ud i systemet.

- Det er et meget favorabelt miljø. Alle de store makrotemaer lige nu - QE (kvantitative lempelser, red.), den svage euro, centralbanksdivergens og et stærkere forbrugsmønster i Tyskland - tæller op for de tyske aktier, siger Hendrik König, der er aktiestrateg hos B. Metzler Seel Sohn & Co., til Bloomberg News.

DAX-indekset steg med 2,2 pct. til 12.162,94, og indekset er dermed steget med godt 24 pct. i år. Fremgang var der dog også til det britiske FTSE 100-indeks, som steg 0,9 pct., det franske CAC 40-indeks, der steg 1,1 pct., og det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks, der hoppede med 0,9 pct.

Sagaen om sammenlægningen mellem schweiziske Holcim og franske Lafarge er langt fra slut. I sidste uge kom det frem, at Holcims aktionærer ikke var tilfredse med den økonomiske fordeling i sammenlægningen, og nu har Holcim officielt foreslået en ny fordeling.

Holcims nye forslag går på, at selskabet giver 0,875 Holcim-aktie for en Lafarge-aktie, og indeholder desuden krav om, at Holcim kan besætte posten som administrerende direktør i det fusionerede selskab. Det kan ramme Lafarge-aktionærerne, der oprindeligt var stillet en bedre fordeling i udsigt. Aktien faldt med 6 pct., mens Holcim dykkede 1,3 pct.