Aktier: Tyrkisk ordre gav vinger til Vestas

Det både startede og sluttede med stigninger på det danske aktiemarked fredag, hvor Vestas endte i toppen af det ledende C20 Cap-indeks, som lukkede ugen 2,5 pct. højere i 1013,00.

Læs mere
Fold sammen

Allerede fra morgenstunden steg langt størstedelen af de danske aktier, efter at Grækenland sent torsdag havde afleveret en stribe reformforslag. Hvis alt går vel, skal de være med til at bygge bro til en ny økonomisk hjælpepakke, der sikrer, at landet kan forblive i eurosamarbejdet.

Og noget tyder på, at grækerne er klar til at imødekomme flere af sine kreditorers krav. Dermed kigges der frem mod søndag, hvor der muligvis kan komme en afklaring på problemerne, når EU's stats- og regeringschefer stikker hovederne sammen.

Blandt de danske aktier var der fokus på blandt andre Vestas, der steg 4,8 pct. til 359,8 kr. Stigningen fulgte efter en periode, hvor selskabet generelt har været fornuftigt kørende til trods for den turbulens, der har været i aktiemarkedet, vurderer aktieanalytiker Mikkel Duus-Hansen fra Spar Nord over for Ritzau Finans.

- Det tolker jeg som om, at Vestas stadig er et af de varme emner hos investorerne. Selskabet har haft en stærk ordreindgang i andet kvartal, som har været bedre, end de fleste regnede med, siger han.

Vindmølleproducenten kunne fredag oplyse, at der var landet en ordre 46,2 megawatt (MW) fra en kunde på det tyrkiske marked. Det var den første ordre i tredje kvartal.

Derudover var der rygter om et amerikansk projekt med et potentiale på op til 200 megawatt (MW). Den historie var dog kun på rygtebasis.

- Ordrestrømmen fortsætter åbenbart - både med faktiske ordrer og på rygtebasis. Alene ordreindgangen plus rygter om potentielle ordrer gør, at den får noget medvind, siger Mikkel Duus-Hansen om Vestas-aktien.

Fra forsikringskoncernen Tryg, der steg 1,1 pct. til 141,6 kr., kom der regnskab for andet kvartal af 2015. Resultaterne var overordnet på linje med markedets forventninger - dog med et bedre end ventet forsikringsteknisk resultat, mens investeringsresultatet omvendt skuffede.

På bundlinjen lød overskuddet på 580 mio. kr. i andet kvartal, hvilket var en spids højere end forventningen, da analytikerne ifølge Ritzau Estimates havde regnet med et overskud på 566 mio. kr.

Også Genmab skød sig op med en stigning på 2,7 pct. til 609,5 kr., efter at biotekselskabet meddelte, at det modtager 15 mio. dollar i en milepælsbetaling fra partneren Janssen.

Betalingen sker, fordi den amerikanske partner har færdiggjort indsendelsen af registreringsansøgningen til den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) for kræftmidlet Daratumumab til behandling af personer med knoglemarvskræft, som har modtaget mindst tre forskellige behandlingsforløb.

Hvad angår aktierne i A. P. Møller-Mærsk, endte B-aktien med at stige 0,3 pct. til 11.750 kr., mens A-aktien faldt 0,1 pct. til 11.440 kr. Der var ellers en mindre skuffelse set fra konglomeratets stol, da fragtraterne på de store containerruter ud af Kina faldt i denne uge.

Dermed blev der i første omgang sat en brat stopper for de seneste to ugers markante fremgang.

- Aktien steg ikke meget torsdag, og den får heller ikke ret meget fredag, så den underperformer på sin vis markedet, vurderer Mikkel Duus-Hansen fra Spar Nord.

- Det hænger nok sammen med, at man har annonceret stigninger på fragtraterne. Samtidig er man på vej ind i højsæsonen, og så er der en forventning om, at fragtraterne skal fortsætte med at stige. Det har de så ikke gjort i dag, og det er en mindre skuffelse, fortsætter han.

Den mest underperformende aktie i eliteindekset var dog FLSmidths, der gravede sig ned med 1,4 pct. til 308,9 kr. Det skete uden selskabsnyt fra ingeniørkoncernen.