Aktier: Tvivlende investorer holdt sig på sidelinjen

De amerikanske aktieinvestorer var noget i tvivl om retningen torsdag. Halvsløje data i den vigtige månedlige jobrapport lå til at give aktierne et skub højere, men det verserende drama om Grækenland fik mange til at holde igen op til den lange weekend.

Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset lukkede med et marginalt fald på under 1 point til 2076,78. Dow Jones lukkede med et minus på knap 0,2 pct. til 17.730,11, mens Nasdaq-indekset endte dagen med et fald på knap 0,1 pct. til 5009,21.

Omsætningen lå i den absolut lave ende med godt 700 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte beskedne 1,5 mia. aktier.

- Man skulle tro, at jobrapporten ville have fået markedet til at stige, men det er ikke sket på grund af Grækenland. Markedet kan ikke - og vil ikke - finde fodfæste før afstemningen, og ethvert fald eller enhver stigning er i sidste ende hvid støj, indtil det er overstået, siger aktieanalytiker Michael Antonelli fra Robert W. Baird & Co. til Bloomberg News.

Den fremrykkede amerikanske arbejdsmarkedsrapport for juni, der er en af grundstenene i den amerikanske centralbanks vurdering af den økonomiske fremgang, blev en fuser.

Rapporten viste en jobskabelse på 223.000 uden for landbruget, mens økonomerne havde ventet 233.000 nye job. Arbejdsløsheden faldt fra 5,5 pct. til 5,3 pct. i juni mod en ventet ledighed på 5,4 pct., hvilket dog forklares med, at mange har forladt arbejdsstyrken.

Mest skuffende var dog lønudviklingen, der er det tredje parameter, som Federal Reserve tager særdeles alvorligt, inden normaliseringen af pengepolitikken tager sidste skridt med renteforhøjelser.

De gennemsnitlige timelønninger var uændrede i forhold til måneden før, mens der på årsbasis var en stigning på 2,0 pct. Markedet havde ventet en stigning på 0,2 pct. på månedsbasis og på 2,3 pct. på årsbasis.

Heller ikke de sekundære økonomiske nøgletal for fabriksordrer og nytilmeldte ledige var opløftende læsning, og så forblev mange investorer på sidelinjen.

Fra rækken at amerikanske selskaber har Yelp - i hvert fald midlertidigt - opgivet at finde en køber til virksomheden. Goldman Sachs var ellers hyret til at for at søge efter potentielle budgivere, men nu er det besluttet ikke at forfølge det planlagte salg, selv om der var flere interessenter. Yelp fald 10 pct.

Den svenske hvidevaregigant Electrolux faldt 2,5 pct. i USA, og forlængede dermed onsdagens kursfald, der blev udløst af det amerikanske justitsministeriums beslutning om at stoppe overtagelse af GE Appliances.

El-bilproducenten Tesla præsenterede stærke salgstal for andet kvartal. Salget af Model S løb op i 11.500 styk, svarende til en stigning på 52 pct. i forhold til det foregående kvartal. Tesla-aktien steg 3,2 pct.

Paypal har givet et bud på konkurrenten Xoom på 25 dollar per aktie. Dermed værdisættes Xoom til 890 mio. dollar, hvilket sendte aktien 21 pct. op.

Mikroprocessor-producenten Intel lå i toppen blandt de store aktier med et plus på 1,3 pct. Stigningen kom på baggrund af, at halvledergigantens topchef, Renée James, har besluttet sig til at forlade stillingen for at forsøge sig andetsteds.

Fredag morgen ligger futures på de tre aktieindeks med små fald i Asien. Det amerikanske marked er lukket, da USA tager forskud på lørdagens uafhængighedsdag.

/ritzau/FINANS