Aktier: Tvivl om USA-økonomi gav generelle kursfald

Måske er væksten i den amerikanske økonomi alligevel ikke stærk nok til at absorbere den renteforhøjelse, som den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ellers ventes at lancere senere i december.

Foto: SPENCER PLATT

Tvivlen bredte sig på de europæiske aktiemarkeder tirsdag eftermiddag efter offentliggørelsen af skuffende nøgletal for forventningerne blandt indkøbscheferne i den amerikanske fremstillingsindustri, og det var med til at forstærke den negative kurs, markederne allerede havde indledt efter en nogenlunde positiv formiddag.

Ved lukketid tirsdag var det samlede europæiske aktiemarked - udtrykt ved det fælleseuropæiske Stoxx 600 indeks - faldet 0,3 pct., efter at indekset ved middagstid var noteret for en stigning på 0,2 pct.

Især de tyske og det franske markeder var negative med indeksfald på 1,0 pct. for DAX-indekset i Frankfurt og på 0,8 pct. for CAC40-indekste i Paris.

I London derimod steg det toneangivende FTSE100 indeks 0,7 pct. på baggrund af stigende finansaktier, der nød godt centralbanken Bank of Englands oplysninger om, at alle syv banker, der havde været gennem en stresstest, havde bestået testen.

På selskabsniveau steg Barclays med 4,1 pct., mens Lloyds-aktien steg 2,4 pct.

I toppen af Stoxx-indekset sluttede den tyske energiproducent RWE med en stigning på 16,6 pct. RWE oplyste, at selskabet sigter mod en selvstændig børsnotering af en del af sine aktiviteter inden for blandt andet vedvarende energi. Og samtidigt har RWE fået EU-tilladelse til at at konvertere sit Lynemouth-anlæg til produktion på basis af biomasse. Den afgørelse ventes af smitte positivt af på den engelske elkraftproducent Drax Group, der også ønsker konvertering fra kul til biomasse.

Drax-aktien steg 12,4 pct.

Den tyske industrigas-producent Linde led et kursfald på 13,1 pct., efter at selskabet nedjusterede sine indtjeningsmål for tredje gang i år.

Aktien i den franske kollega Air Liquide faldt 3,3 pct.