Aktier: Tungtvejende Novo holder C20 i negativt terræn

Det er en afventende stemning, der præger det danske aktiemarked fredag ved middagstid, hvor investorerne ser frem mod eftermiddagens offentliggørelse af den seneste jobrapport fra USA.

Grunden til, at de danske aktier ikke også går samlet frem, skal findes i et fald hos den tungtvejende Novo Nordisk-aktie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Lidt før middag falder det danske eliteindeks, C20 Cap, således med beskedne 0,1 pct. til 1034,65, hvilket betyder, at indekset har kurs mod tredje handelsdag i streg med fald. Det sker på trods af, at 13 ud af de 20 eliteaktier løfter sig.

I løbet af formiddagen har det danske eliteindeks vekslet omkring nulpunktet, mens kollegerne rundt om i resten af Europa generelt har ligget med små plusser. Eksempelvis stiger det brede Stoxx 600-indeks med 0,4 pct.

Grunden til, at de danske aktier ikke også går samlet frem, skal findes i et fald hos den tungtvejende Novo Nordisk-aktie, bemærker senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

Sænket anbefaling til Novo

Han nævner, at medicinalselskabet har fået sænket sin anbefaling af amerikanske Morgan Stanley, efter at Novo Nordisk torsdag oplyste, at topchef Lars Rebien Sørensen stopper på posten ved årets udgang, hvor han afløses af Lars Fruergaard Jørgensen.

Anbefalingen er sænket til "ligevægt" fra tidligere "overvægt", og samtidig skruer Morgan Stanley også sit kursmål ned med godt 18 pct. til 350 kr. fra 430 kr.

»Det er ellers et finanshus, som har været relativt positivt på aktien i en lang periode, så det er der mange, der lytter til. Og det er det, der rammer Novo-aktien i dag,« forklarer Martin Munk.

Novo Nordisk-aktien falder med 2,1 pct. til 301,30 kr.

Banker kan få mere medvind

Blandt de andre eliteaktier er der stigninger til Jyske Bank og Nordea, der går frem med henholdsvis 0,4 pct. til 323,20 kr. og 0,8 pct. til 65,65 kr. Til gengæld falder Danske Bank 0,3 pct. til 192,50 kr.

Ifølge Martin Munk kan de danske bankaktier få medvind, alt efter hvordan den amerikanske jobrapport for august lander i forhold til markedets forventninger.

»For mig at se virker markedet modent til, at der kommer en rentestigning i USA. Så jeg tror, at en stærk rapport vil være positivt for aktierne generelt,« siger senioraktierådgiveren og fortsætter:

»Specielt bankerne vil føre an i stigningerne på en stærk jobrapport, fordi det vil pege i retning af en rentestigning. Det er også det, vi har kunnet se de sidste to-tre uger, hvor bankerne har klaret sig godt i troen på, at vi er tæt på en renteforhøjelse i USA.«

Mærsk med ratetal

Vendes blikket mod A.P. Møller-Mærsk ligger konglomeratets B-aktie 0,7 pct. lavere i 10.050 kr. Det følger, efter at raterne på containerfragt fra Shanghai og ud i verden i denne uge ellers er steget oven på fire uger med tilbagegang.

»Men det er nok ikke det, der fylder mest i Mærsk-regi i øjeblikket. Det er i stedet den strategi-opdateringer, vi går og venter spændt på,« bemærker Martin Munk.

Uden for eliteindekset falder B-aktien hos stenuldsproducenten Rockwool med 3,2 pct. til 1210 kr., efter at selskabet har fået sænket sin anbefaling af analytikerne i finanshuset Exane BNP Paribas.

Anbefalingen lyder nu på "neutral" fra tidligere "overvægt". Samtidig fastholder analytikerne kursmålet på 1270 kr.