Aktier: Tunge drenge trykket på femte dag med danske fald

Samtlige 20 aktier i det danske eliteaktieindeks endte tirsdag i minus, hvor det især var de tunge Novo Nordisk- og Mærsk-aktier, som blev trykket til bunds.

C20 Cap-indekset lukkede samlet med et dyk på 2,7 pct. til 967,84., og det var dermed femte handelsdag i træk, at det danske eliteindeks gik tilbage.

- Det pres, vi har set på markedet i slutningen af sidste uge og mandag, er fortsat tirsdag. Det har været et ”risk off mode”, hvor mange investorer har taget risiko af bøgerne, lyder analysen fra Mads Zink, chefaktiehandler i Danske Bank, over for Ritzau Finans.

Han peger på Storbritanniens mulige exit fra EU - populært kaldet brexit - som bagvedliggende årsag for investorernes mindskede risikoappetit.

- Sandsynligheden for, at det bliver stemt for at forlade EU, er tiltaget de seneste dage, og i takt med det er bekymringen i markedet også tiltaget, forklarer Mads Zink.

Brexit-frygten kan risikere at præge de internationale aktiemarkeder helt frem til, at briterne går til stemmeurnerne den 23. juni.

NOVO FIK SMÆK

Novo Nordisk agerede dagen igennem bundprop i C20, på trods af at medicinalgiganten sent mandag fremviste positive data fra hjerte-kar-studiet Leader med Victoza på den amerikanske diabetesforenings årsmøde i New Orleans. Resultaterne var nemlig alligevel skuffende i forhold til markedets tårnhøje forventninger.

- I forhold til forventningerne er de nye tal en smule skuffende, og de åbner op for en diskussion. De fleste forventer, at det vil øge Victoza-salget over de kommende år, og at markedsandelen igen skal stabiliseres. Det tror vi også på kan ske, men det er nu åbent for diskussion, hvor meget det vil booste, siger Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker i Alm. Brand, til Ritzau Finans.

Novo-aktien faldt med 5,6 pct. til 343,00 kr.

MÆRSK I MODGANG TRODS RATELØFT

En anden af C20's tunge drenge - nemlig A.P. Møller-Mærsk - var også at finde i bunden af eliteindekset - til trods for at konglomeratets container-ben, Maersk Line, tirsdag varslede, at det løfter fragtraterne på Asien/Europa-ruterne.

Prisen for at få en tyvefodscontainer med Maersk Line kommer til at blive 1450 dollar per 1. juli, og en fyrrefodscontainer vil komme til at koste 2700 dollar, annoncerede Mærsk.

Alligevel faldt Mærsks B-aktie med 4,6 pct. til 7875,00 kr.

- Efter ratemeldingen kom Mærsk en lille smule igen i forhold til tidligere på dagen, påpeger Mads Zink dog.

MATAS OVERRASKENDE OPTIMISTISKE

Blandt sidepapirerne meddelte Matas i forbindelse med afholdelsen af en kapitalmarkedsdag i selskabet, at materialistkæden har en langsigtet ambition om at nå en omsætning på 4 mia. kr. i 2020/2021. Derudover vil selskabet være markedsledende på både det fysiske marked og på online-markedet.

- Matas er mere ambitiøst, end de fleste analytikere havde troet. Samtidig er Matas er en stabil ”case”, som måske var kommet for meget ned, siger Mads Zink.

Matas-aktien endte med at stige 3,6 pct. til 116,50 kr. efter en stigning ud på eftermiddagen.

SP GROUP OPJUSTERER FORVENTNINGERNE

SP Group, der producerer plast og overfladebelægning, opjusterede forventningerne til både omsætning og resultat for hele indeværende år.

Det er både coating- og plastaktiviteterne, der har udviklet sig bedre end forventet fra årsstart, forklarede selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Aktien i SP Group steg med 9,6 pct. til 490,00 kr. og blev dermed den mest stigende aktie på det danske marked.

CARNEGIE INDLEDTE AARSLEFF-DÆKNING

Per Aarsleff fik en købsanbefaling fra Carnegie, der indledte dækning af entreprenøraktien med et kursmål på 235 kr.

Aarsleff-aktien steg med 4 pct. til 143,00 kr.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk