Aktier: Trykket stemning til det sidste på europæiske markeder

En trykket stemning bredte sig mandag over det europæiske aktiemarked. Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks faldt 0,1 pct. og blandt de store nationale indeks faldt FTSE 100-indekset i London 0,2 pct., DAX-indekset i Frankfurt mistede 0,4 pct., mens CAC 40 i Paris tabte 0,1 pct.

Pengeudlåneren, britiske International Personal Finance, der lever af små privatudlån i især Central- og Østeuropa og i Mexico, blev mandagens topscorer. Aktien steg 10 pct. efter et kursfald på hele 16 pct. fredag. I mellemtiden har det britiske finanshus Numis Securities ifølge Bloomberg News hævet sin anbefaling af aktien til "køb".

Norske Petroleum Geo-service markerede sig med en stigningen på 3,1 pct. Selskabet leverer serviceydelser til olie- og gasindustrien.

På sektorniveau ligger råvareselskaberne tæt på toppen, om end med et indeksfald på 0,04 pct.

Outotec steg 2,8 pct. Den finske leverandør til mineindustrien kunne tilføje en ordre fra Ruslands største mineselskab, OAO GMK Norilsk Nickel, til dagens succesliste.

Tilsvarende steg kursen 4,0 pct. for aktien i det britiske mineselskab Vedanta Resources, der kunne noterer, at datterselskabet Sterlite Industries har fået tilladelse til at genstarte jernminer i Karnataka i Indien.

Mindre heldigt udviklede dagen sig for Banco Comercial Portugues, der noterede et kursfald på 7,8 pct. til 0,17 euro. Det skete uden selskabsspecifikke nyheder men efter en periode med kontinuerlige kursstigninger for aktien, der i midten af december kunne købes for 0,145 euro.

Den svenske investeringsgigant Kinnevik mistede 2,7 pct. Selskabet blev fredag nedgraderet til "hold" fra "køb" af Gabelli.

Den danske repræsentant på minussiden i det europæiske Stoxx-indeks var smykkekoncernen Pandora, der faldt 2,4 pct., som placerede aktien på minuslistens sjetteplads.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk