Aktier: Trumps budget-effekt blev begrænset af skuffende data

De amerikanske aktier steg i kølvandet af offentliggørelsen af præsident Donald Trumps budgetplan tirsdag, men gevinsterne blev begrænset af fald i autovirksomheder efter skuffende regnskaber og mismodige data for aktiviteten i industrien.

Foto: Iris. De amerikanske aktier steg i kølvandet af offentliggørelsen af præsident Donald Trumps budgetplan tirsdag, men gevinsterne blev begrænset af fald i autovirksomheder efter skuffende regnskaber og mismodige data for aktiviteten i industrien.
Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset sluttede tirsdag med et plus på 0,2 pct. i 2398,42. Det tunge Dow Jones-indeks øgede 0,2 pct. og lukkede i 20.937,91, mens Nasdaq-indekset steg 0,1 pct. til 6138,71.

Onsdag morgen er de asiatiske investorer generelt positive. De amerikanske futures handles samtidig med fald på under 0,1 pct.

En del investorer blev lettede over udeblivelsen af overraskelser i Trumps første fulde budgetforslag. Forslaget indeholdt som ventet stigninger i infrastruktur- og militærudgifter samt en række politisk følsomme nedskæringer på områder som sundhedssektoren og fødevarehjælp. Og selv om planen ikke ventes godkendt af Kongressen i den nuværende form, stillede markedet sig tilfreds.

Budgetplanen skubbede til dels de mange præsidentielle problemer med anklager om mulige bånd mellem Trumps valgkamp og Rusland i baggrunden.

»Med præsidenten ude af landet er nyhedscyklussen bremset lidt, og det har lokket investorerne lidt tilbage. Markedets styrke beror på tiltro til, at den nye regering vil kunne presse en forretningsvenlig platform igennem. Så i det omfang de taber politisk troværdighed, vil markedet have svært ved at fastholde gevinsterne,« siger chefinvestor Rick Meckler fra LibertyView Capital Management i New Jersey til Reuters.

Tirsdagens økonomiske nøgletal var lettere skuffende. De amerikanske PMI-tal fra Markit Economics for industrien viste et mere pessimistisk syn på aktiviteten i den amerikanske økonomi end ventet blandt økonomerne, mens dataene for service-sektoren modsat var bedre end ventet.

Til gengæld udviklede salget af nye boliger sig svagere end forudset.

10 af 11 AKTIESEGMENTER LUKKEDE MED STIGNINGER

Der var positiv udvikling i hele 10 af de 11 undergrupper i S&P 500-indekset. Bedst gik det finanspapirerne, der fik glæde af en solid stigning i de amerikanske renter i slipstrømmen af offentliggørelsen af Trump-regeringens budgetforslag.

Planen sendte den tiårige renter op 3 basispoint til 2,29 pct., og det smittede af på bankerne, der med stigninger i JPMorgan og Bank of America på henholdsvis 1,3 pct. og 1,5 pct. trak hele indekset op med 0,8 pct.

Det var godt dobbelt så meget som stigningen i den næstbedste undergruppe - sundhedssektoren - der øgede knap 0,4 pct. efter positive takter i de store medicinalkoncerner som Merck og Eli Lilly.

Dagens afviger var forbrugersegmentet, der faldt 0,4 pct. Reservedelsleverandørerne fik klø efter et skuffende regnskab fra Autozone, der efterfølgende dykkede knap 12 pct.

Det smittede af på Advance Auto Parts og O'Reeilly Automotive, der blev trukket 4,6 pct. og 3,3 pct. ned.

Også bilfabrikken Fiat Chrysler var en af dagens store tabere. Det amerikanske justitsministerium mistænker bilproducenten for fusk med udledningsdata fra koncernens dieselmotorer. Aktien faldt mere end 4 pct.