Aktier: Trump og Bernie skaber helt igennem negativ stemning

Det danske eliteindeks er på alle måder præget af det amerikanske præsidentvalg, som afholdes i næste uge.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dels er det Republikanernes kandidat, Donald Trump, dels et af Demokraternes forhenværende bud på en præsidentkandidat Bernie Sanders, der skaber usikkerhed og utryghed i C20 Cap-indekset, som på ugens sidste handelsdag falder 1,5 pct. til indeks 953,73.

Blandt de selskaber, som er særligt hårdt ramt af de amerikanske toppolitikeres ageren er Novo Nordisk.

»Det altoverskyggende tema er fortsat det amerikanske valg i næste uge. Det har skabt meget nervøsitet, fordi Trump har vundet frem i målingerne,« siger Martin Munk, senior aktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

»Herhjemme vægter der også utroligt tungt, når Novo falder«, påpeger han videre.

BERNIE SANDERS ER DYR FOR NOVO

Novo-aktien daler med 3 pct. til 229,60 kr., efter anklager om ulovlige prisaftaler fra Bernie Sanders, som har bedt det amerikanske justitsministerium og den amerikanske konkurrencemyndighed, Federal Trade Commission, om at undersøge, hvorvidt Novo Nordisk og konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi ulovligt har koordineret priser på insulin.

Novo oplyser dog til Reuters, at det sætter sine priser uafhængigt af andre.

»Jeg tror ikke, at det bliver en stor sag og har svært ved at se, hvorledes man vil dokumentere, at der har foregået et ulovligt prissamarbejde. Men det er klart, at det bringer negativt fokus med sig«, siger Michael Friis Jørgensen, der er analysechef i Alm. Brand Markets.

Novo-aktien er fredag middag at finde blandt de mest faldende danske elitepapirer - kun Genmab har en dårligere dag på kontoret med et dyk på 3,5 pct. til 1148 kr.

»Der må være noget profitindtagning oven på, at aktien steg kraftigt i går. Så er det også en aktie, som lever på godt og ondt af stemningen på markedet. I dag kan den ikke modstå den generelle negative stemning«, vurderer Martin Munk.

Udløseren for torsdagens stigning var selskabets regnskab for tredje kvartal, hvor salget af kræftmidlet Darzalex imponerede og banede vejen for, at selskabet kunne opjustere forventningerne til 2016 for tredje gang i år.

Der blev torsdag langet Genmab-aktier over disken for næsten 1,3 mia. kr., og under den massive handel steg aktien med 11,4 pct. Fredag får Genmab endvidere hævet anbefalingen hos Handelsbanken til "akkumuler" fra "reducer".

MÆRSK MED DÅRLIGT RATENYT

Fredag er der dårligt nyt for A.P. Møller - Mærsk fra to fronter. Dels er det brede rateindeks Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over spotpriserne på containerfragt fra Shanghai til en stribe destinationer verden over, gået tilbage med 2,8 pct. i denne uge efter tre uger med stigninger. For den for Maersk Line så væsentlige rute fra Asien til Europa faldt raterne ifølge SCFI-indekset med 4,7 pct.

Dels falder prisen på olie for sjette handelsdag i træk. En tønde Nordsøolie koster fredag middag omkring 46,20 dollar, efter at den i sidste uge var oppe at koste op mod 52 dollar tønden.

Mærsks B-aktie dropper 2,4 pct. til 9225 kr.

VESTAS MED MINDSTE FALD

Blandt indeksets mindst faldende aktier er Vestas, der fredag har konkurrentnyt. Det er Kinas største vindmølleproducent, Goldwind, der har annonceret en betinget aftale om mølleleverancer til et vindprojekt i USA på 1,9 gigawatt, der, hvis det bliver gennemført, dermed kan blive landets største.

»Vestas har i ugens løb også været ramt af, at Trump, der modsat Clinton er skeptisk omkring vindenergi, har vundet frem i meningsmålingerne. Vi synes, at den seneste tids fald har været en overreaktion. Han kan ikke lige umiddelbart ændre på de initiativer, som USA allerede har sat i gang. Vi skal på den anden side af 2020, før han kan foretage ændringer,« påpeger Martin Munk.

Vestas-aktien sætter sig med 0,6 pct. i 496,80 kr.

GN Store Nord er også at finde i den øvre del af indekset, efter selskabet leverede et pænt regnskab torsdag. Det viste en driftsindtjening på niveau med analytikernes forventninger. Aktien skiftede flere gange mellem plus og minus på selve regnskabsdagen. Fredag går aktien 0,5 pct. tilbage til 135,60 kr.

Eneste aktie, der ikke går tilbage, er Lundbeck, som handles uændret i 242,10 kr. Koncernen fik torsdag af såvel Danske Bank, Alm. Brand Markets, Nordea som Handelsbanken hævet anbefalingen af aktien oven på et regnskab onsdag, der bød på tredje opjustering i træk.

REGNSKABER FRA SIDEPAPIRER

Fredag rundes ugens regnskabsvrimmel af med regnskaber fra et par sidepapirer.

Det ene kom i løbet af formiddagen fra Djurslands Bank. Banken har ikke haft samme aktivitet omkring låneomlægningerne blandt boligejerne, som tilfældet var i første halvår 2015. Som følge er netto rente- og gebyrindtægterne i årets første ni måneder faldet til 226,5 mio. kr. fra 243,3 mio. kr. i perioden sidste år.

Bank-aktien stiger med 1,9 pct. til 215 kr.

I løbet af dagen er Strategic Investment også aktuel med regnskab for tredje kvartal. Selskabet ser i 2016 et afkast på 15 pct. før skat. Forud for fremlæggelsen af kvartalstallene løftes aktien med 0,6 pct. til 0,90 kr.