Aktier: Trump-forlis kan sende aktier i minus

Den amerikanske præsident, Donald Trump, indtager nok en gang fokus på aktiemarkedet mandag morgen. Her er det fredagens fejlslagne forsøg på at få trumfet en afstemning om en sundhedsreform igennem som erstatning for forgængerens Obamacare, der trykker markedet.

(Foto: REUTERS/Carlos Barria) Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil videre har Trumps sundhedsreform betydet en blandet afslutning blandt de amerikanske indeks, en negativ stemning de fleste steder i Asien samt futures, der indikerer fald. Den tyske DAX-future peger i retningen af et fald omkring 0,6 pct.

»Alt tyder på, at vi skal lidt ned fra morgenstunden på grund af den forliste sundhedsreform,« konstaterer afdelingsdirektør for aktier i Sydbank Ole Kjær Jensen.

På selskabsplan er der mandag morgen ikke de store nyheder, men Ole Kjær Jensen forudser, at banker og cykliske aktier kan komme i fokus.

»Det er dem, der særligt har været reddet med på den bølge, som Trumps valgløfter har skabt, og den forliste sundhedsreform sætter netop fokus på, om han vil være i stand til at levere på sine øvrige valgløfter,« påpeger Ole Kjær Jensen.

»Medicinalaktierne klarede sig til gengæld pænt i USA fredag, og de kan være med til at stabilisere herhjemme, men ikke nok til, at vi undgår fald,« vurderer han.

Fredag var der op til lukketid en spirende optimisme omkring Trumps muligheder for at få afstemningen sat i gang og en slutspurt satte ind og sikrede en stigning til C20 Cap på 0,2 pct. til 1071,98.

Efter lukketid blev afstemningen som bekendt droppet, og de amerikanske aktier målt på S&P 500-indekset lukkede 0,6 pct. lavere end indekset indikerede klokken 17.

På selskabsplan er der nyt omkring Dong-aktien, der fredag trak fra i C20 Cap med en stigning på 2,3 pct. til 265 kr. Ifølge Berlingske Business er selskabet på vej mod et salg af rederiet A2Sea, der har speciale i opsætning af havvindmøller, og som er ejet sammen med Siemens.

Nets kritiseres af erhvervslivet for at begrænse konkurrencen ved at blokere for Mobilepay i betalingsterminalerne, skriver Jyllands-Posten. Aktien steg fredag 0,4 pct. til 112,20 kr.

Berlingske Business fortsætter føljetonen om hvidvask og skriver mandag, at Danske Bank og Nordea er brugt til pengeoverførsler til blandt andet en korrupt italiensk politiker og til offentlig russisk svindel i milliardklassen. Danske Bank steg fredag 0,6 pct. til 237,50 kr., mens Nordea steg 0,1 pct. til 78,6 pct.

Uden for C20 Cap er har Topdanmark og Tryg fået kigget deres aktier igennem af storbanken HSBC, der fastholder anbefalingen "hold" af Topdanmark og hæver anbefalingen af Tryg til "hold" fra "reducer".

Topdanmark-aktien steg fredag med 0,5 pct. til 178,70 kr., mens Tryg faldt 0,5 pct. til 125,20 kr.

G4S får løftet sit kursmål hos RBC, der nu ser et kursmål i kroner på 30,08 mod tidligere 26,58. Anbefalingen er uændret den stærke købsanbefaling "outperform". Aktien faldt fredag 0,6 pct. til 25,60 kr.

Der er et enkelt regnskab på programmet mandag. Det kommer fra Scandinavian Brake Systems, der leverer årsregnskab. Selskabet venter i 2016 en koncernomsætning i niveauet 760-770 mio. kr. og et driftsresultat (EBITDA) af fortsættende aktiviteter i niveauet 49-52 mio. kr.

SBS-aktien faldt fredag 0,3 pct. til 29,60 kr.