Aktier: Trump-bekymringer rammer alle i C20 undtagen én

Bekymringer om, hvorvidt aktiemarkedet har taget glæderne over præsident Donald Trumps politiske ambitioner for meget på forskud, får onsdag kurserne til at falde på langt de fleste aktiemarkeder, og det danske er ingen undtagelse.

Foto: JIM WATSON

C20 Cap-indekset ligger ved 11.45-tiden 1,2 pct. lavere i 1053,31, og 19 ud af 20 aktier i indekset dykker. Kun Coloplast klarer sig pænt med en stigning på 1,6 pct. til 524 kr.

- Vi så også et fald på 1,2 pct. i USA i aftes, hvilket var første gang i 109 dage med et fald på mere end 1 pct. Det vidner om, at aktiemarkedet siden oktober har haft udpræget positive forventninger til vækstscenariet i USA og den ekspansive finanspolitik, Donald Trump ventes at komme med, siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Men præsidenten vil skulle slås med politikerne i Kongressen for at få ført sine ambitioner ud i livet, og det er uklart, hvordan den proces vil forløbe.

- Markedet savner detaljer om de positive forventninger, som der er blevet indarbejdet med hensyn til en eventuel ekspansiv finanspolitik med en skattereform, investeringer i infrastruktur og deregulering af bankerne. Det, tror jeg, er årsagen til, at vi ser aktiekursfald, siger Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

MÆRSK RAMT AF FLERE NYHEDER

Stemningen sætter hårdest ind hos A.P. Møller-Mærsk og bankerne.

For Mærsk-aktierne er den generelle nedtur krydret med nyheden om, at containerrederiet Maersk Line er blevet stævnet i en amerikansk konkurrencesag, hvor der er iværksat en undersøgelse af mulige prisaftaler i rederibranchen.

Maersk Line bekræfter over for branchemediet JOC.com, at rederiet har modtaget en stævning fra de amerikanske myndigheder i forbindelse med en "undersøgelse af den globale containershipping-industri". Ifølge rederiet er der ingen konkrete anklager mod Maersk Line i stævningen.

Derudover er der en historie fremme om, at Mærsk er i slutforhandlinger omkring udvikling af det store South Pars-gasfelt i Iran, der støder op til det felt i Qatar, som konglomeratet mistede i juli i fjor. Kilder med indsigt i forløbet siger til dagbladet Børsen, at Mærsk har en delegation i Iran og forhandler med Irans nationale olieselskab om udvikling af South Pars.

Til gengæld falder olieprisen med godt 1,5 pct., og det er generelt med til at presse Mærsk, der har flere datterselskaber, der er afhængige af en gunstig udvikling i oliebranchen.

Mærsks B-aktie dykker 2,8 pct. til 11.400 kr. oven på et fald på 2,6 pct. tirsdag.

I Europa ser man også pres på bankerne, der har været blandt de mest stigende aktier efter Trumps valgsejr. Herhjemme dykker Jyske Bank 2,4 pct. til 354,70 kr., hvoraf en del af faldet dog tilskrives, at der fragår retten til udbytte fra aktien, mens Danske Bank falder 1,7 pct. til 231,60 kr. Uden for C20 falder Nordea 1,5 pct. til 77,15 kr. og Sydbank 1,7 pct. til 250,40 kr.

Betalingsselskabet Nets holder onsdag sin første ordinære generalforsamling som børsnoteret selskab. Formanden, Inge K. Hansen, er klar til at møde vrede aktionærer, efter at kursen på selskabets aktie er faldet fra børsnoteringskursen på 150 kr. Torsdag handles den i 108,10 kr. efter et fald på 1,5 pct. fra tirsdag. Det er kun 2,20 kr. fra den laveste lukkekurs nogensinde.

Der kommer onsdag endvidere regnskab fra fynske Skako samt F.E. Bording.

/ritzau/FINANS