Aktier: Trump-angreb gav fald i medicinalsektoren

Det var den kommende præsident Donald Trump, der satte tonen på Wall Street onsdag med hans første pressekonference siden juli.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det var dog ikke meget, som investorerne fik med fra pressemødet, idet Donald Trump ikke ønskede at gå i detaljer med hverken hackede e-mailkonti, hans kritiserede skatteforhold eller bekræftelse på infrastrukturinvesteringer og lempelsesprogram.

Blot blev det til, at der er flere "gode nyheder" på vej i de kommende uger, hvorefter han gik over til angreb på farmaindustrien for prissætningen. Det sendte medicinal- og biotekselskaberne i minus.

Det brede S&P 500-indeks sluttede onsdag med en stigning på knap 0,3 pct. til 2275,32. Det industritunge Dow Jones-indeks øgede 0,5 pct. til 19.954,28, mens Nasdaq-papirerne blev løftet 0,2 pct. til endnu en indeksrekord ? denne gang til 5563,65.

- Den nemme del for Trump-ledelsen er overstået. Det er nu, at ord skal omsættes til handling og politik. Hastigheden, og mere specifikt regellempelser og skattereformer, vil diktere den umiddelbare retning for markederne, og hvis hans forslag og politik ikke lever op til forventningerne, vil prissætningen droppe, vurderer cheføkonom Kent Engelke fra Capitol Securities Management over for Marketwatch.

Torsdag morgen ligger de fjernøstlige aktiemarkeder med generelle kursstigninger uden for Japan, mens Tokyo-markedet får klø på grund af påvirkning fra valutafronten. De amerikanske aktiefutures ligger med fald på omkring 0,3 pct.

KLØ TIL FARMASEKTOREN

Ikke overraskende var det den farmaceutiske sektor, der blev onsdagens taber efter Trumps angreb på medicinalsektoren. Undergruppen i S&P 500-indekset faldt 1,0 pct. med bidrag fra Bristol-Myers på minus 5,3 pct. og et drop på 2,5 pct. til Allergan, mens Novo-konkurrenten Eli Lilly faldt 1,3 pct.

Novo Nordisk var også blandt de medicinalselskaber, der fik Donald Trumps kærlighed at føle. Den danske medicinalkoncerns ADR'er (en amerikansk sidenotering, red.) faldt til 32,22 dollar, inden papiret rettede sig i den sene handel.

ADR-kursen lukkede med et drop på 1,1 pct. i 35,61 dollar, hvilket svarer til 250,04 kr. med en dollarkurs torsdag morgen på 7,0215. I København lukkede Novo Nordisk onsdag i 255,30 kr. efter en stigning på 0,5 pct.

Det var dog ikke hele sektoren, der gik i sort. Medicinalkæmpen Merck skilte sig ud, efter at myndighederne har sat fart på godkendelsesprocessen for et af selskabets medikamenter mod lungekræft. Det sendte aktien op med 2,9 pct.

I den høje ende af S&P 500-indekset toppede de energirelaterede selskabet efter et løft i oliepriserne på 3 pct. Det skyldes Saudi-Arabiens hensigt om at sænke oliesalget til Kina, mens den ugentlige lagerrapport til gengæld viste, at de amerikanske raffinaderier producerer rekordstore mængder olie og benzin.

Exxon Mobil steg 1,0 pct., og Conocophillips øgede 3,1 pct., mens Chevron begrænsede stigningen til 0,8 pct. Hele segmentet steg 1,2 pct.

Blandt enkeltselskaberne faldt smykkekæden Signet Jewelers i unåde efter et skuffende salg i juleperioden, der har tvunget kæden til at nedjustere prognosen for hele regnskabsåret, som ellers slutter om mindre end tre uger. Skuffelsen kostede 3,2 pct. på aktiekursen.

/ritzau/FINANS