Aktier: Trods store stigninger er danske aktier ikke for dyre

De danske aktier er steget med mere end 17 pct. i år og ligger helt i top blandt de udviklede markeder, og den gode absolutte og relative udvikling får mange til at sætte spørgsmålstegn ved, om de danske aktier er blevet for dyre.

Det er dog ikke tilfældet, vurderer Teis Knuthsen, der er investeringschef i Saxo Bank, i en kommentar.

»Relativt til egen historik ser danske aktier ikke specielt dyre ud, og kursfremgangen i år drives i overvejende grad af en særdeles stærk indtjeningsvækst.«

»Relativt til andre markeder kan en bedre afkastudvikling også primært forklares ved en stærkere indtjeningsvækst, og det kan på den baggrund ikke undre, at danske aktier har leveret højere afkast gennem en årrække, eller at de nu prissættes noget højere end naboerne«, skriver investeringschefen.

De globale aktier steg med 2,7 pct. i oktober og fortsatte septembers positive takter, og den udvikling ser Teis Knuthsen fortsætte.

»Jeg fastholder et positivt syn på udviklingen i den globale økonomi, og om noget ser udsigterne bedre ud nu end før. Kombineret med en fornuftig regnskabssæson for tredje kvartal bør den positive stemning på aktiemarkederne ikke overraske.«

»Oven i hatten ligger ledende centralbanker endnu bag konjunkturcyklen, og en afdæmpet inflationsudvikling bør fastholde en lempelig pengepolitik, hvor kun USA gradvist har påbegyndt en vending,« vurderer investeringschefen.

Ifølge Teis Knutsen ligger der hovedsageligt tre ting bag den positive udvikling på aktiemarkederne.

»For det første at global økonomi er i et tydeligt, og overraskende stærkt, opsving. For det andet at virksomhedernes indtjening er i fremgang.«

»Og for det tredje at ledende centralbanker, med baggrund i en afdæmpet inflationsudvikling, fastholder en overordentlig lempelig pengepolitik«, skriver investeringschefen.