Aktier: Tro på godt kvartal sender Pandora til tops i grønt C20

Det danske eliteindeks er - modsat de øvrige europæiske aktiebørser, som ligger og vipper omkring nullet - præget af en relativt god stemning fredag middag, hvor Pandora endnu en gang indtager en topplacering.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Samler stiger C20 Cap-indekset ved middagstid på ugens sidste handelsdag med 0,4 pct. til indeks 1044,53, efter at det torsdag fik et løft på 0,3 pct.

Herhjemme nærmer endnu en regnskabssæson sig med hastige skridt, og samtidig er der en vis tiltro til, at resten af kalenderåret udvikler sig, som markedet ønsker det.

- Der er tre store begivenheder tilbage i år, som vi mangler at sætte flueben ved. Det er det amerikanske præsidentvalg, som mere og mere ser ud til at hælde til Clinton, den amerikanske centralbank, som vi venter kommer med en renteforhøjelse, og så er det Den Europæiske Centralbank, som vi venter kommer med en udmelding om at forlænge sit stimulusprogram, siger Martin Munk, senior aktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

PANDORA ATTER I TOPPEN

Øverst i C20 ligger Pandora, der også tidligere på ugen har haft et par gode dage på børsen - ikke mindst tirsdag, hvor aktien gik 7,3 pct. frem oven på en positiv analyse fra finanshuset Carnegie.

- Der er ved at være stor tillid til, at det kan blive et ganske fornuftigt tredje kvartal for Pandora. Det tror også vi. Vi har set på aktiviteten omkring Pandora på Googles søgestatistik, hvor der er god aktivitet. Det giver en god pejling af, at der også er god aktivitet i butikkerne, selv om det ikke er 100 pct. sikkert, fortæller Martin Munk.

Fredag middag ligger Pandora-aktien til et løft på 1,7 pct. til 911 kr.

MEDGANG TIL C20-BANKERNE

Blandt de grønne aktier i eliteindekset er også C20's tre banker at finde.

Jyske Bank er på vej med minusrenter for indlån, når det gælder erhvervskunder, skriver Børsen. Banken vil dog ikke selv kommentere oplysningerne op til næste uges regnskab. Tidligere har Spar Nord, Nordea og Danske Bank indført lignende tiltag.

Desuden er Nordea og Danske Bank blevet kigget efter i sømmene hos Royal Bank of Canada, der hæver kursmålet for begge aktier. Nordeas kursmål lyder nu på 69,11 kr. mod tidligere 59,27 kr. RBC?s anbefaling er fortsat den neutrale "sector perform" for aktien, der stiger 0,6 pct. til 70,65 kr.

Danske Banks kursmål er løftet til 220 kr. fra 202 kr., mens anbefalingen ifølge Bloomberg fortsat er positiv med "outperform" for banken.

- Vi begynder også at nærme os deres regnskaber. Alle tre kommer i næste uge. Så der kan være tale om lidt positionering. Vi har da også fået et par regnskaber fra peers i Norden, som har set okay ud, påpeger Martin Munk.

Også fra USA er der kommet en håndfuld fine bankregnskaber på det seneste.

Aktierne i Danske Bank, Jyske Bank og Nordea stiger med henholdsvis 1,2 pct. til 211 kr., 1,1 pct. til 334,50 kr. og 0,9 pct. til 70,80 kr.

PRES PÅ TDC OG FLSMIDTH

Blandt eliteindeksets faldende aktier er TDC og FLSmidth. For begge er der fra morgenstund kommet konkurrentnyt.

TDC's svenske rival Telia har meldt om pres på indtjeningen i Danmark. I tredje kvartal dykkede Telias danske driftsoverskud 7 pct. til 197 mio. svenske kr., og antallet af kunder faldt inden for både mobiltelefoni og bredbånd. TDC-aktien falder med 0,4 pct. til 36,88 kr.

FLSmidths finske konkurrent Metso melder i sit kvartalsregnskab om et fortsat nedtrykt, men dog stabilt, minemarked. Udstyrsordrerne er i vækst hos Metso, mens serviceordrerne halter.

FLS-aktien dykker 0,4 pct. til 257,40 kr.

Genmab og partneren Janssen risikerer at skulle sende 10 pct. af indtægterne fra succesmidlet Darzalex videre, hvis de taber den verserende patentsag med tyske Morphosys. Det vurderer Citi ifølge Børsen. Sagen blev anlagt i foråret, da Morphosys mener at have ret til en del af indtægterne til knoglemarvskræftmidlet.

Genmab-aktien sætter sig 0,7 pct. ned til 1148 kr.

SKAKO LANDER ENDNU EN ORDRE

Blandt sidepapirerne er der fokus på Skako, der nu to dage i træk har landet en millionordre. Igen er der tale om en kontrakt til divisionen Skako Concrete - denne gang på cirka 15 mio. kr. med et firma i Fjernøsten. Torsdag blev der landet en kontrakt på omkring 22 mio. kr. hos Benders Sverige.

Skako-aktien brager 9,7 pct. op til 96 kr., efter at den fik et løft på 9,4 pct. torsdag. Siden årsskiftet er den gået 114,3 pct.

Nets står for første gang på egne ben på børsen oven på sidste måneds nynotering. Stabiliseringsperioden er overstået, og Deutsche Bank, der har været støttebank, har i øvrigt ikke valgt at udnytte sin overallokeringsret. Nets-aktien er også faldet fra 150 kr. ved noteringen til 130,60 kr. torsdag, mens den fredag glider yderligere 0,3 pct. til 130,20 kr.

SAS' kursmål er blevet sænket af Nordea, der sætter målet 12 pct. lavere til 13,04 kr. mod tidligere 14,84 kr. Anbefalingen hedder "hold" ifølge data fra Bloomberg. SAS-aktien daler 1,7 pct. til 11,90 kr.