Aktier: Tre dages mismod afløst af fremgang

Efter tre dages mismod kravlede de europæiske aktiemarkeder torsdag tilbage til den grønne gren, i tillid til at centralbankerne står klar til at støtte den globale økonomi.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det fælleseuropæiske brede Stoxx 600-indeks sluttede dagen 1,1 pct. højere i 322,4. Dermed er aktierne næsten tilbage på niveauet før den britiske EU-afstemning.

Og ikke mindst referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbanks rentekomité bidrog til den løftede stemning, fordi det fremgår, at komitéen er knap så forhippet på rentestigninger som tidligere.

På de store aktiemarkeder steg FTSE-indekset i London 1,3 pct., det tyske DAX-indeks steg 0,5 pct., og CAC 40-indekset i Paris blev løftet 0,8 pct.

Tre italienske banker, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare og Banca Popolare dell' Emilia Romagna var blandt de dårligst præsterende aktier i dagens aktiehandel.

De faldt henholdsvis 3,2-6,2 pct. De italienske banker har problemer med dårlige lån og har ifølge Bloomberg News behov for statsstøtte på 40 mia. euro. Aktuelt forhandler den italienske regering med EU-Kommissionen om, hvordan en sådan støtte kan lade sig realisere.

Men ellers havde de europæiske bank- og finansaktier en fin torsdag med en stigning i finansindekset i Stoxx 600 på 1,3 pct.

Britiske Provident Financial, Intermediate Capital Group og Schroders steg 5,6-8,2 pct. og fik sammen med aktier inden for turistindustrien delvis revanche efter at have været blandt de hårdest ramte af brexit-afstemningen. Thomas Cook-aktien steg 9,3 pct.

Størst stigning på 9,5 pct. fik Associated British Foods, der har opjusteret sine forventninger, fordi svækkelsen af pundet giver selskabet en valutagevinst på den udenlandske indtjening.

/ritzau/FINANS