Aktier træder vande på stor amerikansk valgdag

Aktiemarkederne i Europa og USA er rolige på valgdagen i USA, men det kan være stilhed før storm, siger aktiestrateg.

Amerikanske investorer har været nervøse op til midtvejsvalget, og tirsdag er handlelsaktiviten dæmpet. Foto: AP Photo/Richard Drew/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Drew
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt op til masser af aktivitet på de amerikanske valgsteder i dag, men det er det helt modsatte scenarie på aktiemarkederne. Usikkerheden over, hvordan midtvejsvalget falder ud, har tirsdag skræmt investorerne fra at tage chancer, og børserne i både Europa og USA viser kun små udsving.

I USA, åbnede de toneangivende S&P 500 og Dow Jones indekser hver med en 0,2 pct. stigning, mens det paneuropæiske Stoxx 600-indeks er nede 0,3 pct. en times tid før lukketid. Det danske C25 skiller sig ud som det eneste europæiske indeks i positivt terræn, hjulpet på vej af et 5,3 pct. løft i Vestas aktien forud for virksomhedens regnskab onsdag morgen. 

»I betragtning af at midtvejsvalget meget nemt kan diktere anden halvdel af Trumps præsidenttid, er det ikke overraskende, at aktierne er lidt tilbageholdende i dag,« siger Connor Campbell, analytiker hos det engelske handelshus Spreadex.

Resultatet forventes at være klart omkring klokken inden seks dansk tid onsdag, med mindre der er kredse i Californien, der viser sig at være altafgørende.

Aktiemarkederne verden over har den seneste måned været på en rutschebanetur, delvist på grund af usikkerheden op til midtvejsvalget. Meningsmålinger peger på at Demokraterne vinder Repræsentanternes Hus, hvilket betyder, at de kan sætte en stopper for flere af Trumps markedsvenlige ideer, som for eksempel flere skattelettelser. Men både Brexit-afstemningen og Trumps sejr ved præsidentvalget i 2016 har vist, at det i moderne politik kan være risikabelt at stole på meningsmålinger. Derfor forbereder investorerne sig på hele paletten af resultater, og hvad de forskellige scenarier rent faktisk kan betyde.

»Det, der yderligere komplicerer situationen for investorer, er, at det ikke umiddelbart er klart, hvad et markedspositivt resultat faktisk er. Hvis Demokraterne vinder Huset, kan de måske dæmpe nogle af Trumps aggressive tænder, særligt i forhold til handelskrigen mellem USA og Kina. Men det kan også virke som at vifte en rød klud foran en tyr,« forklarer Campbell.

Overordnet forventer strateger at se en stigning på de amerikanske børser onsdag, hvis Republikanerne vinder og beholder begge kamre. Omvendt kan en Demokratisk sejr sende aktierne nedad, fordi investorer bliver usikre over en potentiel rigsretssag mod Trump og strammere finanspolitik.

Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg hos Danske Bank Wealth Management, forklarer også, at tirsdagens ro på aktiemarkederne kan være stilhed før en positiv aktiestorm.

»Jeg tror amerikanerne bare venter på, at få det her valg ud af verdenen og så vil de gå ind og købe i morgen, hvis ikke der kommer en stor negativ overraskelse. Vi har de her store aktietilbagekøbsprogrammer, som slet ikke har været aktiveret på vej ind i regnskabssæsonen. De bliver aktiveret fra næste uge, og så tror jeg markedet vil rette sig med mindre Trump gør noget helt uventet,« siger han.

De amerikanske aktiemarkeder åbner kl. 15:30 dansk tid.