Aktier: Træder vande før centralbankbeslutninger

Det amerikanske aktiemarked fortsætter mandag i den samme trommerum, som prægede handelen i sidste uge.

Foto: SPENCER PLATT

Små udsving har igen indtaget aktiemarkedet, og internetbutikkernes svar på Black Friday, den såkaldte Cyber Monday, har ikke fået investorerne til at handle aktier i større stil.

Det brede S&P 500-indeks falder med 0,1 pct., efter fire meget stille børsdage i sidste uge. Op til torsdagens Thanksgiving faldt S&P 500-indekset mandag med 0,1 pct., blot for at stige tilsvarende tirsdag, og falde 0,01 pct. onsdag. Fredag, hvor mange handlere holdt forlænget weekend, var der heller ikke megen bevægelse i det amerikanske aktiemarked, der steg med 0,1 pct.

De afdæmpede udsving kan hænge sammen med, at investorerne afventer nyt fra den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, som taler torsdag. Desuden holder Den Europæiske Centralbank rentemøde på torsdag, hvilket ventes at munde ud i nye lempelser.

- Markedet træder vande i øjeblikket, da markedet afventer centralbankernes beslutning, siger Benedict Goette, stifter af kapitalforvalteren Compass Capital, til Bloomberg News.

Blandt de aktier, der muligvis kan blive sat i bevægelse af salgstal fra Cyber Monday, er Paypal og Amazon. Paypal falder med 0,3 pct., mens Amazon stiger 0,9 pct.

Sidste uges store shoppingdag, Black Friday, var ifølge estimater ikke en entydig succes, da salget i amerikanske butikker ifølge et estimat fra Shoppertrak formentlig faldt sammenlignet med sidste år, skriver Bloomberg News.

Detailkæden JC Penney falder med 0,7 pct., og stormagasinkæden Macy's taber 0,9 pct.

Den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly, der konkurrerer med blandt andet danske Novo Nordisk, har fået godkendt diabetespillen Jardiance til behandling af type 2-diabetes i Canada. Medicinalaktien falder dog 0,4 pct. i førmarkedet.

Borerigselskabet Transocean stiger med 1,4 pct. efter en købsanbefaling fra et børshus. Desuden har Transocean skaffet arbejde til en olierig i Norge.