Aktier: Torsdagens stigninger blev barberet væk

Den gode stemning, der prægede de europæiske aktiemarkeder torsdag, var fuldstændig forsvundet fredag, hvor den gennemgående farve blandt de største toneangivende indeks på kontinentet var rød.

Og aktiefaldene var endda i næsten samme størrelsesorden som stigningerne torsdag, og så endte det med et samlet fald set over ugen.

FTSE 100-indekset faldt med 1,3 pct., CAC 40 i Paris dykkede 2,2 pct., og det samme gjorde det tyske DAX-indeks. Samtidig satte Stoxx 600-indekset sig 1,5 pct.

Angiveligt var markedet skuffet over de overvejelser omkring kvantitative lempelser, som Den Europæiske Centralbank (ECB) ifølge Bloomberg News går med.

Ifølge nyhedsbureauet overvejer centralbanken en model, der udelukkende baserer sig på opkøb af obligationer med de højeste kreditvurderinger. Og det kan betyde, at beløbet ikke bliver højt nok.

- Det har potentiale til at få en negativ effekt, fordi det kun er 500 mia. euro. Andre højere tal har været rygtet - tilmed billioner - og Draghi talte om ubegrænset ammunition. Disse dramatiske ord opbyggede forventningerne, og jeg tror ikke, at det her er stort nok, siger Sören Steinert fra Quoniam Asset Management, til Bloomberg News.

Det var særligt banksektoren, der er hårdt ramt. Med spanske Banco Santander, som faldt 13,7 pct., i spidsen dykkede banksektoren i Stoxx 600-indekset med 3,4 pct. fredag.

Banco Santander var ramt af, at banken sent torsdag annoncerede, at den vil hente 7,5 mia. euro ved at udstede nye aktier. Det udvander de eksisterende, og derfor faldt aktien til bunds fredag.

Olie- og gassektoren var også ramt, efter at olieprisen igen fredag gik nedad, og prisen for en tønde af den amerikanske referenceolie (Brent) igen faldt under 50 dollar.

Sektoren faldt 2,2 pct., og hårdest går det ud over britiske Hunting, der dykkede 4,1 pct. uden større selskabsspecifikke nyheder ud over den faldende oliepris.