Aktier: Topdanmark i fokus efter finsk kurmageri

Der var en nogenlunde optimistisk stemning på det danske aktiemarked onsdag, hvor især sidepapirerne med Topdanmark i front løb med opmærksomheden, efter at finske bejlere er gået på opkøb i forsikringsaktien.

Christian Sagild, direktør i Topdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

- Alle europæiske markeder er i plus, og det smitter af på det danske marked, forklarer Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Onsdag endte C20 Cap-indekset med et løft på 0,3 pct. til indeks 1040,24.

FINNERE PÅ OPKØB I TOPDANMARK

De største overskrifter blandt de danske papirer trak Topdanmark, efter at det finske forsikringsselskab Sampo har erhvervet 200.000 aktier i Danmarks næststørste forsikringskoncern.

Dermed overskrider Sampos aktieandel i Topdanmark akkurat en tredjedel, hvilket betyder, at Sampo er forpligtiget til at fremsætte et kontant offentligt tilbud til de øvrige aktionærer i Topdanmark om at købe alle udestående aktier. Finnernes tilbud lyder på 183 kr. per aktie.

- Der er en del fokus på Topdanmark, efter at Sampo er gået igennem en tredjedels ejerskab. Det er det, aktien stiger på. Det er kommet med et pligtmæssigt tilbud. Jeg tror, at det er tvivlsomt, hvor mange der tager imod tilbuddet ikke mindst set i lyset af, at aktien handles over det niveau, siger Mads Zink.

Han kan samtidig ikke få øje på noget, der tyder på, at Sampo vil hæve tilbuddet inden for den nærmeste fremtid.

Topdanmark-aktien fik et løft på 2,3 pct. til 186,70 kr.

SVENSKERE SKILLER SIG AF MED STG-AKTIER

Derudover var der opmærksomhed på Scandinavien Tobacco Group, efter at storaktionæren Swedish Match, der fremstiller tobaksprodukter og tændstikker, har skilt sig af med en tredjedel af sine aktier i den danske tobaksproducent til 106 kr. per aktie. Herefter ejer Swedish Match 18,1 pct. af aktierne i STG.

- Swedish Match var ude at placere 13 mio. aktier. Det er derfor, at den aktie ligger svagt, fordi de er placeret til kurs 106, mens den handles omkring 107-107,50 kr. Der er stadig et overhæng på omkring 50 pct. i aktien, så det er nok den første af en række placeringer, vi har set i STG, påpeger Mads Zink.

Tobaksaktien steg med 0,5 pct. til 110 kr.

AKTIEMEDGANG TIL NORDEN

Onsdagens højdespringer var Norden-aktien, der kunne glæde sig over et løft i tørlastindekset Baltic Dry på 3,8 pct. til 773 point. Der er dog fortsat langt til fordums tiders rateniveauer.

- Der er ikke noget specifikt, der gør, at den skal stige. Men vi kan se, at udlandet har været sælger i en periode og er vendt rundt og har været opkøber i dag. Hvorfor det lige er i dag, er vanskeligt at vide, fortæller Mads Zink.

Tørlast- og tankskibsrederiets aktie gik 8,9 pct. frem til 96,75 kr.

REBOUND TIL MÆRSK

I eliteindekset var Mærsk-aktierne med i toppen af C20, efter at de var røget helt til bunds med et fald på 3 pct. tirsdag.

- Tirsdag var der lidt gevinsthjemtagning i aktien, og i dag kan vi se, at udlandet igen er på købssiden i Mærsk. Det er også udlandet, der har trukket den op på det seneste. Men udlandet holdt altså en pause tirsdag, forklarer Mads Zink.

Mærsks B-aktie blev onsdag løftet med 1 pct. til 10.160 kr.

NORDEA OG DANSKE EFTERSET AF UBS

Nordea fik hævet sit kursmål en smule til 68,71 kr. fra 65,25 kr. af finanshuset UBS, mens anbefalingen fortsat er "køb", viser data fra Bloomberg.

Nordea-aktien gik 0,9 pct. frem til 66,40 kr.

Også Danske Bank fik positiv opmærksomhed fra UBS, der hævede kursmålet for bankaktien til 187 kr. fra 183 kr. Anbefalingen er uændret "neutral" ifølge Bloomberg.

Danske Bank-aktien løftedes med 0,4 pct. til 195,50 kr.

FLS NØD GODT AF MINE-ANALYSE

Der er en stabilisering i mineselskabernes store anlægsinvesteringer på vej, vurderer Morgan Stanley i en analyse. Og det er godt nyt for ingeniørkoncernen FLSmidth.

Siden toppen er antallet af de store projekter faldet med 65 pct. på grund af træge vilkår for branchen. Morgan Stanley-analytikerne ser dog pengestrømmene være tilbage i top i 2020, og det vil i så fald betyde, at der igen bliver skudt penge i anlægsprojekterne.

FLS-aktien steg med 0,8 pct. til 259,50 kr.