Aktier: Tokyo og Shanghai trækker godt op

Der er store forskelle på udviklingen på de forskellige fjernøstlige aktiemarkeder torsdag morgen.

I Tokyo ligger investorerne lunt i svinget med nydelige stigninger på baggrund af en svækket yen og udsigten til store investeringer i aktiemarkedet fra verdens største pensionsfond Federation of National Public Service Personnel Mutual Aid Associations.

Den 61,1 mia. dollar store fond vil halvere den japanske indenlandske obligationsbeholdning til fordel for mere risikobetonede aktiver. Og selv om trækket har været imødeset, giver den officielle annoncering alligevel anledning til en vis positiv stemning i markedet, mens den japanske yen svækkes.

Det toneangivende Nikkei-indeks stiger 0,9 pct., og det brede Topix-indeks øger med 0,7 pct.

Der er også en ganske voldsom køberinteresse på de kinesiske børser i kølvandet af kommentarer fra premierminister Li Keqiang, der efterlyser en mere aktiv finanspolitik. Premierministerens bemærkninger kommer sideløbende med et notat i en af den kinesiske centralbanks publikationer, som opfordrer til yderligere lempelser.

» Det kinesiske marked er drevet af politiske nyheder. Der er snak om flere stimuli,« siger aktiehandler Yen Chiu fra Shenwan Hongyuan Group Co. i Hongkong til Bloomberg News.

Næste uge vil de kinesiske toppolitikere stikke hovederne sammen i Beijing til det årlige møde, hvor de politiske og finansielle retningslinjer fastlægges.

Shanghai Composite stiger 1,2 pct., mens CSI 300-indekset øger 1,5 pct. Hongkongs Hang Seng stiger samtidig 0,3 pct.

Blandt de øvrige børser er der til gengæld generelle fald. Sydney og Singapore dropper henholdsvis 0,6 pct. og 0,5 pct., mens Taiwans Taiex-indeks ligger helt i bund et minus på 0,8 pct.

Den amerikanske S&P-aktiefuture ligger med små stigninger på knap 0,1 pct. i den asiatiske handel.


Indeks
Udvikling (%)

Nikkei 225 +0,9

Topix +0,7

Hongkongs Hang Seng +0,3

China Shanghai Composite +1,2

China CSI 300 +1,5

Taiwan Taiex -0,8

Sydkoreas Kospi +0,2

Indiens BSE Sensex -0,3

Singapores STI -0,5

Sydney ASX 200 -0,6