Aktier: Teva får kursklø efter ny kopikonkurrence

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier kan som ventet ikke holde tirsdagens rekordniveauer ved åbningen onsdag.

Ganske som indikeret på markedet for futures falder de tre ledende indeks marginalt fra starten.

Der er før børstid leveret regnskaber fra Monsanto og Pepsi, og en skidt nyhed har ramt israelske Teva Pharmaceuticals, der er noteret i USA.

TEVA FÅR TÆSK

Verdens største producent af kopimedicin, israelske Teva Pharmaceutical Industries, må nu selv se sig under angreb af en kopiproducent.

Det er amerikanske Mylan, der har fået grønt lys af de amerikanske myndigheder til at markedsføre en kopi af sklerosemedicinen Copaxone, som hører til blandt de midler, som Teva selv har udviklet og også tjener mest på.

Meldingen har sendt Kåre Schultz' nye arbejdsgiver under pres på aktiemarkedet.

På børsen i New York falder Teva-aktien ved åbningen 12,3 pct.

MONSANTO SLUTTEDE ÅRET GODT AF

Monsanto kom langt bedre igennem sidste kvartal af regnskabsåret 2016/17 end forudset i markedet.

Aktien stiger 0,5 pct. fra start.

Den store landbrugskoncern, der er kendt for genmodificerede afgrøder og sprøjtegift, omsatte for 2,69 mia. dollar i fjerde kvartal, mens der kun var forudset 2,53 mia. dollar ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Monsanto øgede især omsætningen inden for majs og sojabønner, mens bomuld og plantebeskyttelse gik tilbage.

På indtjeningsfronten var der også en meget positiv overraskelse, da den fortsættende indtjening landede på 0,20 dollar per aktie mod en forventning om et tab på 0,42 dollar ifølge Bloomberg News.

Set over hele 2016/17 tjente Monsanto 5,09 dollar per aktie, en klar fremgang fra 2,99 dollar i 2015/16.

Også første kvartal af 2017/18 ventes at byde på stigende indtjening, forudser Monsanto, der også nærmer sig en endelig fusion med tyske Bayer. Den forestående handel angives som grunden til, at Monsanto kun kigger ét kvartal frem i sin prognose.

PEPSICO LØFTER FORVENTNINGERNE

Den amerikanske drikkevarekoncern Pepsico, som blandt andet er kendt for at producere læskedrikken Pepsi, hævede i forbindelse med sit regnskab for tredje kvartal sine forventninger til indtjeningen per aktie i hele regnskabsåret.

Pepsico falder dog 2,5 pct.

Pepsico venter nu en indtjening per aktie på 5,23 dollar i 2017 mod tidligere 5,13 dollar. Det er mere end analytikernes forventning om en indtjening per aktie på 5,16 dollar.

Det er dog ikke Pepsi og selskabets andre læsedrikke, som er skyld i, at Pepsico kom bedre end ventet ud af tredje kvartal, for de amerikanske forbrugere køber færre sodavand end tidligere, men flere snacks.

- Alle vores divisioner havde resultater, som var på linje med eller bedre end forventningerne, på nær North America Beverages (NAB), hvor omsætningen faldt efter to år i træk med en stærk vækst i tredje kvartal, siger administrerende direktør i Pepsico, Indra Nooyi, ifølge Bloomberg News.

/ritzau/FINANS