Aktier: Teknologi trak markedet ned - faldene fortsætter

De amerikanske aktier gik på weekend med fald i alle tre toneangivende indeks. Det var især teknologiaktierne, som trak i minus efter en håndfuld skuffende regnskaber.

Det var først og fremmest chipproducenten Intel, som hev i den forkerte retning. Et middelmådigt regnskab, som blev offentliggjort torsdag, og som også indeholdt forsinkelser af produktlanceringer, kostede 8,6 pct. på aktiekursen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rick Wilking
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Nye tal for væksten i den amerikanske økonomi på 4,1 pct. i andet kvartal var ganske vist nær det bedste i fire år, men alligevel ikke helt som håbet.

Det brede S&P 500-indeks faldt med knap 0,7 pct. fredag, mens Dow Jones- indekset smed 0,3 pct. Værst gik det dog for teknologitunge Nasdaq, som tabte 1,5 pct.

Dermed sluttede ugen alligevel i plus for S&P 500 og Dow Jones med henholdsvis 0,6 pct. og 1,6 pct., mens Nasdaq gik tilbage med 1,1 pct. set over de fem handelsdage.

Tabene ser ud til at fortsætte mandag. Futures for de store aktieindeks ligger med fald på 0,2-0,4 pct. mandag morgen.

TUNGT FOR TEK

I S&P 500-indekset var det fredag - ligesom torsdag - teknologisektoren, der trak mest ned med et minus på 2,0 pct.

Det var først og fremmest chipproducenten Intel, som hev i den forkerte retning. Et middelmådigt regnskab, som blev offentliggjort torsdag, og som også indeholdt forsinkelser af produktlanceringer, kostede 8,6 pct. på aktiekursen.

Andre store navne som Microsoft, Apple og Alphabet, der er Googles moderselskab, faldt med 1,8 pct., 1,7 pct. og 2,5 pct.

Mens det startede med fine regnskaber fra Googles moderselskab, fra Microsoft og senest fra Amazon, så har der været flest skuffelser i ugens løb på regnskabsfronten. Facebooks regnskab onsdag aften sendte aktien i minus med 19 pct. torsdag, og fredag fortsatte det sociale medie ned med 0,8 pct.

Samtidig var der gedigne tæsk til Twitter, som blev straffet hårdt for et skuffende regnskab, der sendte aktien i minus med hele 20,5 pct.

»Der er meget lidt rum til at skuffe«, sagde Roger Jones, aktiechef i London & Capital, til Wall Street Journal, med henvisning til, at forventningerne til selskaberne er skyhøje.

Amazon steg dog fredag med 0,5 pct. efter et stærkt regnskab, der på baggrund af et godt indtægtsmiks og disciplineret omkostningskontrol klart overgik analytikernes indtjeningsforventninger.

OLIEAKTIER HVER SIN VEJ

Kun 3 ud af 12 sektorer var fredag i plus i S&P 500. Bedst gik det for telekommunikation, som steg med 1,9 pct. Der var tale om et comeback til AT&T på 2,4 pct., efter at aktien fik stryg onsdag på sit kvartalsregnskab, mens også mobilstorebror Verizon steg med 1,6 pct.

I Dow Jones var det også Intel, som vejede mest ned, mens Apples minus også gjorde sit til.

Desuden trak de to oliekæmper Exxon mobil og Chevron hver sin vej i indekset. Begge fremlagde skuffende tal for andet kvartal i forhold til indtjeningen og produktionsvolumen.

Chevron reddede sig dog et plus i markedet, fordi selskabet annoncerede et aktietilbagekøbsprogram på 3 mia. dollar om året. Aktien steg med 1,6 pct.

Exxon Mobile kom ikke med et tilsvarende løfte om tilbagekøb, hvilket man ellers også har set fra andre internationale peers i denne uge. Så aktien faldt med 2,8 pct.

»Når man ser peers generere kontanter og sende dem tilbage til aktionærerne, så reducerer det ens interesse i aktien yderligere, og den var ret lav i forvejen«, siger Brian Youngberg, analytiker hos Edward Jones & Co., til Bloomberg News.

Fredagens store vinder i S&P 500 var dog National Oilwell Varco, som steg med 10,3 pct. Selskabet, der leverer udstyr til olieefterforskning og -produktion, leverede tidligt fredag morgen et regnskab for andet kvartal, som var bedre end ventet på både indtjening og omsætning, ligesom det kunne fortælle om tiltagende global aktivitet og en kæmpeordre Saudi-Arabien.

/ritzau/FINANS