Aktier: Tegn på større optimisme inden handelsstart

Ovenpå en uge med store bekymringer i forhold til olieprisen og den kinesiske økonomi er der lagt op til en mere optimistisk start på indeværende uge, idet europæiske aktiefutures mandag morgen ligger i grønt terræn.

Læs mere
Fold sammen

En times tid før dansk handelsstart indikerer futuren for det tyske DAX-indeks et løft i omegnen af 0,5 pct. Desuden stiger de amerikanske aktiefutures omkring 0,3 pct. Det sker dog på en mandag, hvor de amerikanske markeder holder lukket.

- Ugen starter ret roligt med USA ude i dag på grund af Martin Luther King-dagen. Men allerede tirsdag morgen rammer de meget vigtige kinesiske vækstsignaler de finansielle markeder, påpeger seniorøkonom Kim Fæster fra Jyske Bank i en skriftlig kommentar.

Der kommer natten til tirsdag dansk tid således kinesiske data for BNP-væksten i fjerde kvartal, industriproduktionen i december samt detailsalget i samme måned. Og disse nøgletal vil ifølge Jyske Banks seniorøkonom blive støvsuget for svaghedstegn som en forklaring på de seneste ugers aktiekursfald.

Herhjemme endte det danske C20 Cap-indeks fredag med et fald på 3,6 pct. til 943,56. Det var det største endagsfald siden august, hvor bekymringer i forhold til den kinesiske økonomi også skabte usikkerhed på de finansielle markeder.

På den danske selskabsside kan der mandag komme interesse om Novozymes, idet enzymproducenten tirsdag aflægger regnskab for fjerde kvartal. Dermed bliver mandag sidste handelsdag for investorerne til at positionere sig forud for kvartalstallene fra Novozymes, der fredag endte 3,9 pct. lavere i 292,40 kr.

Pandora kan smykke sig med at have fået et højere kursmål hos amerikanske JPMorgan, der hæver sit kursmål på aktien til 1130 kr. fra 1000 kr. og fastholder anbefalingen "overvægt". Det fremgår af data fra Bloomberg News. Fredag lukkede Pandora-aktien 2,5 pct. lavere i 829 kr.

Vestas har lørdag i en pressemeddelelse oplyst, at producenten af vindmøller har fået forlænget en amerikansk serviceaftale til fire vindparker i Californien med 15 år.

I alt har de fire amerikanske vindparker en samlet kapacitet på 570 megawatt (MW). Det er det amerikanske energiselskab NRG Energy, som har underskrevet den nu forlængede servicekontrakt, der omfatter Vestas Active Output Management 5000. Fredag endte Vestas-aktien 7,5 pct. lavere i 408,90 kr.

Uden for eliteindekset kan der fortsat være interesse om Dantherm, der fredag var i massiv modvind og tabte 58 pct. for at lukke i 3,80 kr. Det fulgte efter en meddelelse fra selskabet om, at salg af resterende dele af virksomheden kun i bedste fald ventes at give et provenu, der overstiger selskabets nettogæld.

Også it-virksomheden NNIT kan få opmærksomhed efter en artikel af Økonomisk Ugebrev Formue. Udløb af en såkaldt lock-up-aftale kan ifølge ugebrevet betyde, at Novo Nordisk vil benytte lejligheden til at sælge mere af den tilbageværende aktiepost på 25,5 pct., mens Novo Nordisk Fonden gennem Novo må ventes at beholde sin aktiepost. Fredag lukkede NNIT 2,5 pct. lavere i 178,50 kr.