Aktier: Teck-aktier i comeback mens olie-drop ramte Wall Street

Foto: BRYAN R. SMITH

De amerikanske aktier endte som en blandet landhandel på Wall Street onsdag, hvor et markant fald i oliepriserne trak energisektoren ned og holdt Dow Jones og S&P 500 i skak, mens Nasdaq-indekset fik comeback efter stigninger i tech-aktierne.

S&P 500-indekset sluttede onsdag med en gevinst på knap 0,2 pct. i 2432,54. Det tunge Dow Jones-indeks faldt samtidig marginalt og lukkede i 21.478,17, mens Nasdaq-indekset sluttede dagens med et plus på hele 0,7 pct. til indeksværdien 6150,86 efter den seneste tids nedtur.

Råoliepriserne faldt omkring 4 pct. oven på den længste stigningsrække i mere end fem år, efter at være ramt af effekten af en styrket dollar og bekymringer om stigende eksport fra Opec-landene.

»USA er svingproducent og samtidig den største prisafhængige producent. Så regeringen kan ikke diktere den indenlandske industri til, at der skal pumpes eller ikke pumpes. De holder gang i pumpen, så længe det er rentabelt for dem,« vurderer investeringschef Tim Ghriskey fra Solaris Asset Management i New York over for Reuters.

Torsdag morgen ligger de asiatiske markeder med en generel negativ undertone. De amerikanske futures spejler udviklingen med små fald i S&P og Dow Jones, mens Nasdaq dropper knap 0,2 pct.

Der var igen bekymrende data fra økonomisk side onsdag.

De amerikanske fabriksordrer faldt 0,8 pct. i maj, hvor økonomerne havde regnet med et fald på 0,5 pct. efter aprils drop på 0,3 pct., og også den amerikanske ordreindgang på varige forbrugsgoder faldt - som ventet - 0,8 pct. på månedsbasis i maj efter et drop i ordreindgangen på 1,1 pct. måneden før.

Netop svage økonomiske data og den lave inflationstakt var hovedpunkter i referatet fra Federal Reserves pengepolitiske møde i juni, der blev offentliggjort inden amerikansk lukketid.

Forbundsbankens pengepolitiske komite er i stigende grad splittet, når der gælder betydningen for centralbankens planer om renteforhøjelser og udsigterne for inflationen, samt dens påvirkning af det fremtidige tempo i renteforhøjelser.

Samtidig viste protokollen, at enkelte udvalgsmedlemmer betragtede aktiepriserne som høje i forhold til standard-vurderingen, selv om indtjeningsvæksten har været robust.

ENERGI I MARKANT DROP

Det markante fald i oliepriserne sendte dønninger ind over oliegiganterne Exxon og Chevron, der begge faldt mere end 1,5 pct., hvilket placerede dem blandt de største negative påvirkninger af såvel Dow Jones- som S&P-indekset.

S&P's energisegment droppede 2 pct. og sluttede i den absolut nederste ende blandt de 11 store S&P-sektorer.

Anderledes positivt gik det teknologisektoren, der med en stigning på 1 pct. førte an blandt S&P-undergrupperne.

Stigningerne kom efter adskillige ugers nedtur, som kappede op mod 3 pct. af Nasdaq-indekset op til kvartalsafslutningen. Alligevel er tech-papirerne de bedst afkastende i år med en stigning i Nasdaq-indekset på næsten 14 pct. siden nytår.

Blandt enkeltaktierne faldt O'Reilly Automotive næsten 19 pct. efter et skuffende salg i andet kvartal.

Det trak de øvrige auto-detailhandlere med ned med fald i Autozone på 9,6 pct. og i Advance Auto Parts med 11,2 pct.

/ritzau/FINANS