Aktier: TDC topper indeks i både Danmark og Europa

Salgsrygter om teleselskabet TDC får investorerne til at flokkes om aktien, der stiger med 4,2 pct. til 38,52 kr.

Salgsrygter om teleselskabet TDC får investorerne til at flokkes om aktien, der stiger med 4,2 pct. til 38,52 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Det plus får selskabet til at toppe C20 Cap-indekset fredag ved middagstid - og også blandt de europæiske aktier er stigningen med til at få TDC placeret i top tre i det brede Stoxx 600-indeks.

Samlet ligger det danske eliteindeks til et lille plus på 0,1 pct. i 1037,60. Og billedet af en svag positiv tendens er det samme, der går igen på børserne i henholdsvis London, Paris og Frankfurt.

Investorerne har øjnene rettet mod USA og indsættelsen af Donald Trump som den 45. præsident i Washington. Han tages dog først i ed og holder tale, efter at den danske børs er lukket.

Men på vores egne breddegrader er det den svenske avis Dagens Industri, der med henvisning til anonyme kilder skriver, at TDC's svenske konkurrent Telia skulle være parat til at købe TDC.

Det skulle være en mulighed, fordi Telia har vanskeligheder på det danske marked, men spekulationerne afvises umiddelbart af Michael Friis Jørgensen, der er analytiker hos Alm. Brand Markets.

- Telia er udfordret på det danske marked og vil gerne have en løsning, men det virker som en meget dyr løsning at købe TDC for alene at løse det problem, siger han til Ritzau Finans.

På den anden side nævner avisen TDC som køber af svenske Com Hem i forsøget på at undgå at blive slugt.

REGNSKABSNYT FRA TRYG UDLØSER FALD

Fra regnskabsfronten er der uden for C20 kommet nyt fra Tryg. Forsikringsselskabet leverede i fjerde kvartal en lidt større end ventet fremgang i sine bruttopræmieindtægter, mens bundlinjen til gengæld var ramt af en større end ventet skattebetaling.

Bruttopræmieindtægterne endte på 4504 mio. kr. mod ventede 4474 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates. På bundlinjen var der samtidig et nettooverskud på 560 mio. kr. mod ventet 689 mio. kr. blandt analytikerne.

Tryg fastholder forventningerne til 2017 - men som noget nyt går selskabet væk fra aktietilbagekøb som udlodningsmetode og i stedet kun vil udbetale udbytte på kvartalsbasis. Og i forbindelse med årsregnskabet vil Tryg udbetale et ekstraordinært udbytte på 1 mia. kr.

Det er dog ikke lige investorernes kop te - og Tryg-aktien falder 1,7 pct. til 133,60 kr.

Tilbage i eliteindekset - og toppen - ligger vindmølleselskabet Vestas til et plus på 0,7 pct. til 474,10 kr. fredag middag. Aktien kan have fået investorernes opmærksomhed, efter at den spanske vindmølleproducent Gamesa har fået et par store mexicanske ordre på levering af møller med en samlet kapacitet på 325,5 megawatt.

ANALYTIKERÆNDRINGER PRÆGER HANDLEN - IGEN

Ud over regnskabet fra Tryg og TDC-rygterne er det igen finanshusenes eftersyn af selskaberne med kursmåls- og anbefalingsændringer, der sætter sig præg på aktiehandlen.

Danske Bank blander sig i toppen af eliteindekset og stiger med 1,3 pct. i middagshandlen til 226 kr. Stigningen kommer, efter at analytikerne hos Morgan Stanley har meldt ud, at de foretrækker aktien i Danske Bank frem for Nordea. Nordea stiger med 1,1 pct. til 80,35 kr. Begge banker har dog fået løftet deres kursmål i en analyseopdatering hos det amerikanske finanshus.

Morgan Stanley har regnet sig frem til et nyt kursmål for Danske Banks aktie til 274 kr. fra tidligere 250 kr., mens Nordeas kursmål er skruet op til 77,15 kr. fra 74,98 kr.

Anbefalingen af Danske Bank er "overvægt", mens Nordea må nøjes med en "ligevægt".

Blandt de mindre aktier har Zealand Pharma fået løftet sit kursmål til 130 kr. fra 106 kr. hos Nordea, mens anbefalingen er fastholdt på "hold". Zealand-aktien stiger 0,4 pct. til 120 kr.

Fokus er der også til A.P. Møller-Mærsk, idet der fredag er offentliggjort ugentlige tal for containerfragtraterne fra Shanghai Shipping Exchange.

Raterne for containerfragt på de tunge ruter fra Asien til Europa faldt i denne uge med 3,1 pct. - eller 34 dollar - til 1052 dollar per tyvefodscontainer (teu), skriver branchemediet Journal of Commerce.

Faldet er det tredje på stribe i Asien/Europa-raterne og kommer en uge før det kinesiske nytår, hvorfor aktiviteten også langsomt begynder at aftage.

Faldene har dog heller ikke været store, og dermed er raterne stadig på et noget højere niveau, end de gennemsnitligt har været gennem de seneste år, hvor priserne har været trykket ned i et historisk lavt niveau, der også har vist sig underskudsgivende for rederierne.

Det samlede rateindeks fra Shanghai Shipping Exchange - det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) - faldt i denne uge med 1,9 pct.

Kinesisk nytår eller ej - Mærsk trodser faldet, og både A- og B-aktien stiger begge med 0,3 pct. til henholdsvis 11.080 kr. og 11.650 kr.

I bunden af C20 Cap ligger de tre defensive aktier Chr. Hansen, Coloplast og Lundbeck med fald på mellem 1-1,2 pct.

/ritzau/FINANS