Aktier: TDC tager lille revanche i tøvende marked

Der er ikke de store bevægelser på aktiemarkederne mandag, hvor investorerne synes at se frem mod slutningen af ugen, hvor den amerikanske centralbank afslutter sit meget imødesete rentemøde.

Læs mere
Fold sammen

Omkring 11.40-tiden falder det danske C20 Cap-indeks 0,4 pct. til 974,95, hvor TDC som en af få aktier markerer sig positivt oven på fredagens kurstæsk, efter at en opgivet fusion mellem konkurrenterne Telenor og Telia trykkede aktien.

Fra morgenstunden har investorerne kunnet se et nyt sæt svage nøgletal fra Kina, hvor både industriproduktionen og investeringsniveauet var lavere i august, end økonomerne havde regnet med.

Det er ikke god læsning for investorerne, der de seneste uger har siddet på nåle, da der er opstået frygt omkring væksten i Kina i kølvandet af en række devalueringer fra landets centralbank.

- Vi haft lidt volatilitet her fra morgenstunden efter Kina-tallene, som er med til at skubbe til den frygt, vi har i markedet. Og det er, sammen med hvad den amerikanske centralbank gør på torsdag, det, der tager fokus i markedet, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, afslutter sit rentemøde sent torsdag aften. En økonomi i god gænge kan betyde, at centralbanken beslutter at hæve renten for første gang siden 2006.

Otto Friedrichsen vurderer, at der på baggrund af udviklingen i den amerikanske økonomi er belæg for at hæve renten, men at devalueringerne i Kina og en række vækstlande taler imod en renteforhøjelse.

Det skyldes, at en forhøjelse alt andet lige vil styrke dollar, hvilket kan gøre livet surt for de eksportorienterede virksomheder i USA.

- Problemet for Yellen (centralbankchef, red.) er, at de amerikanske eksportører kan stå med en stor regning, hvis dollar bliver styrket markant efter en renteforhøjelse. Den regning har hun svært ved at kvantificere, og det er sandsynligvis det, der gør, at hun undlader at hæve renten på torsdag, siger Otto Friedrichsen.

Tilbage i Danmark er der fremgang til TDC-aktien, som stiger 1,9 pct. til 38,10 kr. efter fredagens kurshug på 7,7 pct. Bank of America har sænket anbefalingen af aktien til "neutral" fra "køb" oven på fredagens nyhed om, at Telia og Telenor dropper at gå sammen i Danmark.

Omvendt har Danske Bank hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold", da banken ikke ser den fejlslagne fusion som en så stor streg i regningen, som markedet generelt gør.

- Fredagens kursfald på 8 pct. udvider den seneste måneds fald til 28 pct. Selvom fredagens fejlslagne Telenor-Telia-fusion klart var en skuffelse, så har det seneste nyhedsflow indikeret, at en vedtagelse kunne være blevet endnu værre for TDC, skriver Danske Bank i en kommentar.

I den anden af skalaen er der er mindre fald i Vestas-aktien, som dykker 0,4 pct. til 352,90 kr. Det sker på trods af, at vindmølleproducenten sent fredag oplyste om en ordre på 200 megawatt (MW) i USA. Derudover har Vestas offentliggjort, at det snart introducerer en ny vindmølle, V136-3.45 MW, der er baseret på selskabets 3 MW-platform.

De lidt større kursbevægelser skal man finde uden for C20-indekset, hvor biotekselskabet Zealand Pharma via partneren Sanofi fra morgenstunden har præsenteret et sæt positive studiedata om midlet diabetesmidlet Lixilan.

Dermed er Sanofi et stort skridt nærmere på at indsende en registreringsansøgning for midlet i USA og Europa. Det franske medicinalselskab, der er stor konkurrent til Novo Nordisk, regner fortsat med at sende ansøgningen i fjerde kvartal i USA og i første kvartal i Europa.

Zealand Pharma-aktien stiger 5,7 pct. til 129 kr. og er dermed den mest stigende aktie på fondsbørsen i København. Novo Nordisk-aktien ligger tæt på uændret i 372,70 kr.

Katrine Overgaard orienterer om aktiemarkederne