Aktier: TDC stiger efter opkøbssnak

De europæiske aktiemarkeder lider torsdag under meldinger fra den amerikanske centralbank Federal Reserve, der har svækket dollar over for euro og dermed taget pusten fra det kunstige åndedræt i form af valutafordele, som de europæiske aktier har nydt godt af på det seneste.

C20 Cap-indekset har dog efter et kvarters handel vendt et indledende fald til et plus 0,2 pct. til indeks 959,1.

Herhjemme har TDC lagt sig i spidsen C20 Cap-indekset. TDC-aktien stiger 3,2 pct. til kurs 50,95, efter at selskabets topchef, Carsten Dilling, i dagens udgave af Børsen erklærer, at hans selskab bliver et mere interessant opkøbsmål.

- Vi kører vores forretning ud fra, at vi skal stå alene. Og vi tror på, at den plan er så stærk, og at vi dermed bliver et mere og mere interessant opkøbsemne for dem, der er interesserede, siger Carsten Dilling til avisen.

Onsdag steg de amerikanske aktier markant, da meldingerne fra centralbankchef Janet Yellen blev tolket i retning af, at der formentlig går lang tid endnu, før Federal Reserve vil sætte renten op. Det var guf for de amerikanske investorer, men set med europæiske briller betyder det formentlig også, at dollarens styrkelse over for euro tager af i tempo.

De seneste dages sidelæns bevægelser på de internationale valutamarkeder, blev sent onsdag aften afløst af voldsomme bølgeskvulp, hvor dollar svækkedes markant og euro nåede i underkanten af 1,10 dollar,

Og det er negativt for de europæiske aktier, forklarer senior aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea.

- Det betyder, at de europæiske virksomheder mister konkurrenceevne. Vi må også bare erkende, at de europæiske aktier er steget meget på, at dollar er styrket meget over for euro, vurderede han over for Ritzau Finans før markedets åbning.

Nederst i C20 falder Danske Bank 1,9 pct. (4,7 kr.) til kurs 171,80, mens Pandora ligger i kurs 614,00. Faldet i Danske Bank er lidt mindre end udbyttet på 5 kr., mens Pandora ikke påvirkes af udbyttefragang på 9 kr. pr. aktie.

Afgørelsen om, hvorvidt Novo Nordisk genansøger om godkendelse af insulinet Tresiba i USA, er ifølge dagbladet Børsen på trapperne. Investorer i Novo Nordisk har kæmpebeløb på spil, da kursværdien kan svinge 100-150 mia. kr. på udfaldet af den igangværende vurdering af Tresiba.

- Det er måske den vigtigste begivenhed for Novo Nordisk i år. Det kan sende aktien op, men det kan også sende aktien betydeligt ned, hvis de venter med at indsende ansøgningen. Vi regner med april-maj, siger Jesper Bamberger.

Novo Nordisk stiger 0,4 pct. til kurs 340,60 efter 15 minutters handel.

Blandt sidepapirerne aflægger bryggeriet Harboes regnskab for sit forskudte tredje kvartal. For hele året venter selskabet et driftsresultat på EBITDA-niveau på 115-125 mio. kr. og et overskud før skat på 25-35 mio. kr. Harboes åbner 0,5 pct. højere i 97,50.

Zealand Pharma oplyser før børstid, at partneren Sanofi har offentliggjort de første resultater fra det såkaldte Elixa hjerte-kar-sikkerhedsstudie af Lyxumia (Lixisenatid), og resultaterne understøtter ifølge selskabet Sanofis genindsendelse af en registreringsansøgning for Lixisenatid i USA i 3. kvartal 2015.

Studiet viste, at Lixisenatid var non-inferiør, men ikke overlegen, i forhold til placebo for så vidt angår hjerte-kar-sikkerheden.

Zealand-aktien stiger 6,4 pct. til 100,50 kr.

/ritzau/FINANS