Aktier: TDC i front for begrænset fremgang

Stemningen blandt de danske aktier er klart forbedret fredag formiddag efter en ellers særdeles volatil uge, hvor uroen omkring særligt Kina og de finansielle markeder i verdens næststørste økonomi har skabt stor risikoaversion.

Foto: Torkil Adsersen

Armene er dog fortsat ikke løftet højt over hovedet.

Fredag stiger det danske eliteindeks, C20 Cap, med 0,1 pct. til 1012,20, men ser man på hele denne uge - og dermed 2016 indtil nu - er indekset gået tilbage med 2,6 pct.

Den bedrede stemning hænger sammen med, at de kinesiske aktier kunne gå på weekend med pæne stigninger efter de seneste blodrøde dage, og dermed har panikken omkring det kinesiske aktiemarked igen lagt sig en smule.

Helt i front for de danske eliteaktier er teleselskabet TDC, som formentlig gavnes af, at konkurrenten Telenor torsdag endnu engang valgte at hæve priserne på sine billigste abonnementer og dermed fortsætte den tendens til prisstigninger, der har været på det seneste.

Det skal være med til at løfte den indtjening, der ellers har været under pres i lang tid i kampen for at vinde nye kunder gennem billige abonnementer.

Torsdag handlede det meste på aktiemarkedet dog om usikkerheden om Kina, og derfor falder belønningen først i fredagens handel, hvor TDC-aktien stiger med 3,5 pct. til 33,30 kr.

Positiv stemning er der også omkring GN Store Nord, hvis høreapparatforretning, GN Resound, torsdag indgik forlig med konkurrenten William Demant Holding i samtlige af de verserende patentsager, der er mellem de to selskaber.

Det sætter en stopper for retsgangen, og det ser ud til at falde bedst ud for GN Store Nord, der også drager nytte af en løftet anbefaling hos den amerikanske storbank Jefferies, der nu anbefaler "køb" mod tidligere "hold", mens kursmålet er løftet til 145 kr. fra 132 kr.

GN Store Nord stiger med 2 pct. til 129,80 kr. William Demant-aktien falder omvendt med 3,3 pct. til 628,50 kr.

Med i bunden af C20 Cap-indekset er også Pandora, der trodsede den negative stemning torsdag efter flotte salgstal for 2015 samt flere positive nyheder fra selskabets kapitalmarkedsdag i Bangkok i Thailand.

Fredag hives nogle af stikkene hjem, og Pandora-aktien falder med 1,8 pct. til 883 kr.

Forholdsvis positiv stemning er der også omkring bankerne fredag, efter at britiske Barclays har løftet sin anbefaling af den europæiske banksektor til "positiv" fra "neutral".

Nordea stiger med 1,3 pct. til 73,50 kr., Danske Bank løftes 0,9 pct. til 186,90 kr., mens Jyske Bank ikke rigtigt kan følge med og falder 0,6 pct. til 304,40 kr.

Med til at trække ned er også de tunge Mærsk-aktier, der endnu engang er i modvind, efter at fragtraterne på containerruterne mellem Asien og Europa igen faldt tilbage i denne uge.

Dermed varede den store ratestigning ved indgangen til 2016 umiddelbart ikke længe. Raterne for fragt af en tyvefodscontainer (teu) mellem Asien og Nordeuropa faldt i denne uge med 300 dollar til 932 dollar.

Mærsks B-aktie falder med 0,5 pct. til 8390 kr., mens A-aktien sætter sig 0,3 pct. til 8295 kr.

Blandt sidepapirerne er der stadig positiv opmærksomhed til Cbrain, der torsdag meddelte, at selskabets indtog på det britiske marked har givet så meget blod på tanden, at Cbrain, der laver software til primært statslige organer, nu også vil forsøge at møve sig ind på det amerikanske marked.

Aktien steg med 4,7 pct. torsdag, og fredag fortsætter opturen med et løft på 7,1 pct. til 60 kr.

Materialistkæden Matas kunne se sin omsætning vokse med 1 pct. i tredje kvartal 2015/16 sammenlignet med det tilsvarende kvartal et år tidligere.

Samtidig var væksten i det sammenlignelige salg i egne butikker 1,5 pct. Matas-aktien falder 0,8 pct. til 128 kr.