Aktier: TDC eneste taber på festdag

Der var stort set kun en retning for de danske aktier torsdag, og det var opad.

Den amerikanske centralbank valgte sent onsdag at annoncere en begyndelse af nedtrapningen af de kvantitative lempelser til markedet, men annonceringen var ledsaget af en forsikring om, at den ledende rente vil forblive exceptionelt lav i meget lang tid, og det kunne markederne godt lide.

Facit blev en stigning på 1,6 pct. til 663,75 for C20 Cap-indekset efter meldingerne - med TDC som eneste faldende aktie blandt de 20 store. Specielt meldingen om, at Federal Reserve vil fastholde renten omkring nul, indtil arbejdsløsheden har været under smertegrænsen på 6,5 pct. i længere tid, blev positivt modtaget.

- Man skal hæfte sig ved det, som Fed siger. Banken lægger vægt på, at en lav rente vil blive fastholdt i lang tid endnu og endda endnu længere end tidligere udmeldt. Det er en form for lempelig nedtrapning. Man lukker lidt for den ene hane og åbner lidt for den anden. Og så skal man jo huske, at det er en bedring af økonomien, der ligger bag, siger Jesper Bamberger, der er aktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Blandt elitepapirerne var det forsikringsselskabet Tryg, der nød mest positiv opmærksomhed efter meldingerne. Tryg steg med 4,1 pct. til 504 kr. - skarpt forfulgt af blandt andre ingeniørkoncernen FLSmidth, som trods sin stigning på 2,4 pct. til 273,60 kr. fortsat er den suverænt dårligst præsterende aktie i C20-regi i 2013.

Vindmølleproducenten Vestas var også i svingninger dagen igennem. Onsdag blev aktien løftet af en stor ordre til det amerikanske vindmøllemarked på 350 megawatt med mulighed for en udvidelse på yderligere 636 megawatt. Torsdag præsenterede Vestas endnu en ordre - denne gang på 50 MW til et offshore-projekt i England, og aktien løftede sig med 2,3 pct. til 156,50 kr.

Novo Nordisk endte torsdagen 2,6 pct. højere i 978 kr. Børshuset Bryan Garnier har løftet anbefalingen af aktien til "køb" fra "neutral", og samtidig har konkurrenten Astrazeneca købt Bristol-Myers Squibbs andel i de to selskabers diabetes-joint venture.

Købsprisen er på 2,7 mia. dollar, og Astrazeneca nedskriver i samme moment den bogførte værdi af GLP-1-midlet Bydureon med 1,7 mia. dollar. Bydureon konkurrerer med Novos Victoza på diabetesmarkedet, men trods markedsføringsindsats har Victozas markedsandel fortsat med at sætte rekorder.

SAS, der var regnskabsaktuel torsdag morgen og for første gang i mange år kunne præsentere et overskud i et årsregnskab, var ikke inviteret til torsdagens aktiefest. Regnskabet var nemlig - trods det første overskud siden 2007 - markant værre end ventet blandt analytikerne, og det lover ikke godt for 2013/14, vurderer Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen.

- Det er dårligere end ventet i fjerde kvartal, og det er et tegn på, at konkurrencesituationen bliver værre. Der er lagt op til sværere markedsforhold, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Overskuddet på bundlinjen i kvartalet blev 353 mio. skr., hvor der var ventet et overskud på 540 mio. skr.

Meldingerne fra SAS' egen direktør, Rickard Gustafson, om markedsudviklingen i fjerde kvartal er heller ikke opmuntrende.

- Forholdene forværredes dramatisk i fjerde kvartal med en 10 pct.'s stigning i kapaciteten på det nordiske marked i samspil med en fortsat svag makroøkonomisk tendens, og SAS er ikke uskadt, skriver direktøren i regnskabet.

SAS-aktien faldt med 3,3 pct. til 14,60 kr.

Eneste aktie, der ikke sluttede i plus i C20 Cap-indekset, var TDC, der har haft en flot periode på det seneste. Aktien endte 0,4 pct. lavere i 51,65 kr.

Investeringsselskabet Luxor, konvolutproducenten Intermail samt ejendomsselskabet Asgaard Group nåede desuden også at præsentere årsregnskaber inden markedet lukkede. Sidstnævnte steg med 5,6 pct. til 85,50 kr., mens Luxor-aktien sluttede uændret, og Intermail steg med 1,5 pct. til 13,50 kr.

/ritzau/FINANS