Aktier: TDC agerede bundprop i nervøst marked

Det danske C20 Cap-indeks faldt fredag, da usikkerhed forud for næste uges møde i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité trak både de danske og de europæiske aktier ned.

Foto: Torkil Adsersen

- Den overordnede stemning er nervøs. Både fordi vi har situationen omkring vækstmarkederne, især Kina, og frygt for væksten i den retning. Og så har vi jo et forestående rentemøde i den amerikanske centralbank, hvor vi ikke er sikre på, om renten bliver hævet eller ej, siger Spar Nords aktieanalytiker, Mikkel Duus-Hansen.

Samlet dykkede det danske eliteindeks C20 Cap 0,65 pct. til 978,95. Kun fem aktier steg, mens 13 aktier endte i rødt. To aktier endte uændret.

Værst gik det ud over TDC, da konkurrenterne fra Telenor og Telia besluttede at aflyse vielsen af deres respektive teleforretninger i Danmark.

Teleaktien faldt fredag 7,68 pct. til 37,48 kr. efter meddelelsen om den aflyste telefusion.

EU-kommissionens krav til Telia og Telenor har været så skrappe, at den planlagte fusion ikke har været værd at føre ud i livet for de to teleselskaber, og det får konsekvenser for konkurrencesituationen på det danske marked.

- Det gør, at intensiteten ikke bliver forbedret, og konkurrencen bliver ikke mindre, siger Mikkel Duus-Hansen.

TDC's administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, skriver i en kommentar, at TDC mener, at der er behov for en konsolidering til at sikre et sundt og bæredygtigt investeringsklima på mobilmarkedet herhjemme.

Spar Nords Mikkel Duus-Hansen vurderer dog over for Ritzau Finans, at den kuldsejlede fusion signalerer, at konsolidering på det danske marked nok ikke er realistisk.

En af faktorerne kan være en hård kurs fra de europæiske konkurrencemyndigheder over for fusioner i sektoren. Således blev teleselskaber over hele Europa trukket med ned af nyheden om den kuldsejlede fusion.

I den tunge ende af C20 lå A. P. Møller-Mærsks aktier. Konglomeratets værdipapirer endte med et fald på 1,39 pct. for A-aktien til 10.630 kr. og et fald på 1,27 pct. for B-aktien til 10.920 kr.

Aktierne blev blandt andet tynget af et stort dyk i Asien-Europa-raterne. Ifølge data fra Shanghai Shipping Exchange faldt raterne på den vigtige rutefart mellem Asien og Europa med 22,9 pct. - eller 175 dollar per tyvefodscontainer (teu) - til 588 dollar per teu. Samlet faldt rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over spotpriser på fragt fra Shanghai til en stribe destinationer i verden, med 6,4 pct. i denne uge til 673,25.

På konglomeratets kapitalmarkedsdag onsdag sagde Maersk Line-chef Søren Skou, at når efterspørgslen svigter, må udbuddet også falde som forklaring på, at Maersk Line har taget kapacitet ud af nogle af de største handelsruter for at forsøge at stoppe det markante ratefald. Så sent som tirsdag fortalte det danske rederi, at det vil fjerne 16 pct. af sin indsatte kapacitet fra Fjernøsten til Europa.

Omvendt var der sød musik i højtalerne for de hårdt prøvede B&O-aktionærer. Finans skrev fredag, at Bang og Olufsen var på jagt efter en partner og lå i forhandlinger med flere store tv-producenter, som muligvis ville kunne tilføre Struer-selskabet et skud ny teknologi. Investorerne belønnede den nyhed med et plus på 2,25 pct. til 45,5 kr.

FLSmidth-aktien endte med et fald på 1,04 pct. til 238. Aktien er stadig en darling blandt hedgefonde, der leder efter aktier, der kan tænkes at falde. 13,48 pct. af aktierne i FLSmidth er netop nu shortet ifølge beregninger foretaget af Ritzau Finans på baggrund af indrapporteringer til Finanstilsynet. Tallet - der dækker over knap 6,9 mio. aktier - kan dog givetvis være større, da man kun skal oplyse positioner, hvis det svarer til over 0,5 pct. af den samlede aktiekapital i et selskab.

De pessimistiske hedgefonde fik fredag en lille nyhed at varme sig på, nemlig offentliggørelsen af en stor russisk ordre, der gik til FLSmidths tyske konkurrent KHD Humboldt.

Vestas faldt knap 1 pct. i fredagens handel, tynget ned at de britiske myndigheders afvisning af det kæmpestore Navitus Bay-havvindmølleprojekt på 970 megawatt, som MHI Vestas var udpeget som foretrukken leverandør til.

I toppen af C20 Cap-indekset endte Tryg med et plus på 0,85 pct. til 131 kr., mens Coloplast steg 1,69 pct. til 475,3 kr. I den tunge ende af indekset flød Carlsberg rundt med et fald på 1,03 pct. til 498,3 kr. Franske Exane BNP Parisbas sænkede sit kursmål for bryggeriaktien til 540 kr. fra 600 kr.