Aktier: Tålmodige grækere fastholder nervøsiteten

Det tegner til en kedelig start på ugen for de danske aktier, der kan ende med at falde yderligere på grund af fortsat usikkerhed omkring Grækenland.

Mens der ikke sker meget på selskabssiden, hvad angår nyheder, bliver der hele tiden lyttet efter og holdt øje med de græske gældsforhandlinger, som heller ikke søndag endte med et brugbart resultat.

Mandag morgen udtaler den græske premierminister, Alexis Tsipras, at den græske regering har i sinde at vente tålmodigt på, at kreditorerne - EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) - "bevæger sig mod realisme".

Det udsagn falder i et græsk medie, hvor premierministeren angiveligt også har anklaget kreditorernes ønsker om pensionsreformer for at være politisk motiveret, skriver Bloomberg News.

Udmeldingen kommer efter, at søndagens forhandlinger mellem Grækenland og landets kreditorer endte uden en aftale. Og der er stadig en betydelig afstand mellem parterne, siger en unavngiven talsmand for EU-Kommissionen til nyhedsbureauerne AFP og dpa. Grækerne sad til møde i Bruxelles sammen med repræsentanter for EU og IMF i et forsøg på at finde en løsning på Grækenlands gældskrise.

De indtil videre resultatløse forhandlinger har været med til at skabe nervøsitet i aktiemarkedet, og det samme gjorde sig gældende fredag, hvor det danske C20 Cap indeks faldt 0,9 pct. til 998,66. I resten af Europa endte det også med fald, ligesom det var tilfældet på det amerikanske aktiemarked. Mandag morgen ligger futures for både de europæiske og amerikanske aktier med fald.

Faldet herhjemme i fredags skete samtidig med, at de to Mærsk-aktier dykkede efter skidt ratenyt. I sidste uge kostede det ifølge Journal of Commerce kun 243 dollar at fragte en tyvefodscontainer (teu) på de store containershipping-ruter mellem Asien og Europa. Niveauet var i øvrigt det laveste nogensinde på Shanghai Containerised Freight Index, SCFI, der er et indeks over rater fra Asien til 15 ruter i hele verden.

Nordea sænkede også fredag sin anbefaling af Mærsk til "hold" fra "køb", mens kursmålet er blevet skruet ned til 13.500 kr. fra 16.000 kr.

B-aktien i det lyseblå konglomerat endte 3,5 pct. lavere i 12.130 kr.

Vindmøllefabrikanten Vestas åbner en afdeling i Nakskov for vingeproduktion, hvilket ventes at afføde 50 nye arbejdspladser i andet halvår i år, oplyser klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Ritzau. Vestas har endnu ikke bekræftet oplysningerne.

Vestas-aktien lukkede 0,1 pct. lavere i 325,2 kr.

TDC bærer med store investeringer førertrøjen på netværkssiden på det danske mobilmarked, og da selskabet samtidig ser ud til at have bremset kundeflugten, er teleaktien nu blevet interessant at kaste penge efter. Det vurderer den amerikanske storbank Bank of America - Merrill Lynch, der brugte fredagen på at hæve anbefalingen af TDC-aktien til "køb" og løfte kursmålet til 59 kr. fra 51 kr.

TDC-aktien steg 2,2 pct. og lukkede i 52,7 kr.

Blandt sidepapirerne har analytikerne hos Goldman Sachs i fredags reduceret kursmålet for Topdanmark-aktien med 15 kr., sådan at det nye kursmål hedder 200 kr. Anbefalingen er uændret "neutral".

Fredag lukkede Topdanmark 0,9 pct lavere i 181,7 kr.

Veloxis har tabt den retssag, selskabet førte mod de amerikanske sundheds- og fødevaremyndigheder, FDA. Det fortæller selskabet i en meddelelse.

Selskabet havde lagt sag an for at få en udvidet godkendelse til sit lægemiddel Envarsus XR, så det også kunne bruges til nytransplanterede patienter, der har modtaget en nyre. Det sagde distriktsdomstolen i District of Columbia i midlertid nej til, og FDA's oprindelige delvise godkendelse holder.

Dermed kan Envarsus XR bruges af patienter, der gerne vil konvertere fra såkaldte tacrolimusprodukter, der skal tages to gange dagligt, til Veloxis' én-gang-daglig-løsning.

Veloxis-aktien steg fredag 2,6 pct. og endte i 1 kr.