Aktier: Syvende fald for europas aktier i december

Syv ud af de seneste ni børsdage er det gået tilbage for det europæiske aktiemarked - målt på Stoxx 600-indekset.

Det er status efter endnu et fald torsdag, hvor investorerne igen lod sig overrumple af risikoen for, at den amerikanske centralbank måske allerede på sit rentemøde i næste uge skruer ned for de ekstraordinære stimuli.

Nedturen rammer bredt på tværs af det europæiske kontinent med indeksfald i Storbritannien på 1,0 pct. samt fald i Frankrig og Tyskland på henholdsvis 0,4 og 0,7 pct. Stoxx 600 faldt 1 pct.

- I henhold til diverse kilder ventes en reduktion mellem januar og marts, og kommer den tidligere, kan det have negative effekter, siger Christoph Riniker, researchchef i Julius Baer Group, til Bloomberg News.

Christoph Riniker fortæller, at den schweiziske bank ikke venter noget rally hen mod årsafslutningen, da udviklingen på aktiemarkedet har været rigtig god i år, og investorerne lige nu er for optimistiske.

Den franske bilproducent Peugeot var blandt de hårdest ramte med et kursfald på 7,6 pct. Bilproducenten meddelte, at årsrapporten for 2013 vil indeholde en værdinedskrivning på Automotive-divisionens aktiver, som reflekterer effekten af forværrede bilmarkeder og ufavorable valutakurser i Rusland og Latinamerika.

Peugeot estimerer, at nedskrivningerne vil udgøre cirka 1,1 mia. euro, som vil tynge resultatet. Ifølge Bloomberg News blev forventningerne til omkostningsbesparelserne fra en alliance med General Motors samtidig nedjusteret med cirka 40 pct. til totalt 1,2 mia. dollar i 2018 fra tidligere 2 mia. dollar i 2016.

Modsat steg Fortum, der beskæftiger sig med mange forskellige typer energiprodukter og -services, 2,4 pct. Selskabet indgik en aftale om at sælge sine elforsyningsaktiviteter i Finland til Suomi Power Networks for 2,55 mia. euro på gæld- og kontantfri basis.

/ritzau/FINANS

Michael Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk