Aktier: Syvende dag i træk med fald i Europa

Tirsdag faldt de europæiske aktier for syvende handelsdag i træk. Usikkerheden om den økonomiske vækst svingede igen taktstokken. Bankaktierne var i fokus på bekymring om, hvorvidt bankerne er stærke nok til at klare modvinden på de finansielle markeder.

Foto: DANIEL ROLAND

- Volatiliteten er på vej til at blive meget høj, siger chefen for handel hos tyske MPPM, Guillermo Sampere, til Bloomberg News.

Det brede europæiske Stoxx 600-indeks endte med et fald på omkring 1,6 pct. efter et fald på 3,5 pct. mandag. Indekset er faldet syv dage i streg og er nu i det laveste niveau siden december 2013.

Banksektoren var den gruppe i indekset, der faldt næstmest - til det laveste niveau siden 2012, mens mineaktierne faldt mest.

Der var flere banker i bunden, men mest faldt græske Eurobank Ergasias, der satte sig 12 pct. grundet frygt for, at specielt sydeuropæiske banker ikke er godt nok polstrede til at håndtere nedturen.

Goldman Sachs var med til at sende mineaktierne ned. Mineselskabernes fremgang de seneste to uger er uberettiget - for der er ikke sket ændringer i udbud og efterspørgsel, lød det fra storbanken ifølge Bloomberg News.

Goldman Sachs giver blandt andet Antofagasta-aktien anbefalingen "sælg" mod tidligere "neutral". Det gav et kursdyk på mere end 9 pct. til Antofagasta. Men også andre mineselskaber blev ramt.

Det finske selskab Outotec, der ligesom danske FLSmidth leverer udstyr til mineindustrien, rapporterede stor tilbagegang i fjerde kvartal og ser et svært 2016 med pressede markedsvilkår forude. Den melding var med til at sende selskabets aktier til bunds i Helsinki.

Aktien faldt omkring 19 pct.

/ritzau/FINANS

 

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk