Aktier: Syngenta trodser sur stemning i Europa

Skuffende europæiske væksttal og forventninger om en snarlig pengepolitisk stramning i USA er fredag med til at lægge en dæmper på investorernes købelyst på aktiebørserne i Europa.

Markedet startede dag i rødt efter fald i USA torsdag aften og ligeledes negative markeder i Asien, og hen over fredag middag er faldene i Europa blevet udbygget til i overkanten af 1 pct. i de store indeks i London, Paris og Frankfurt.

Euro Stoxx 600-indekset ligger ved 13-tiden 1,2 pct. lavere efter fald i samtlige 19 sektorer i indekset.

Tidligt fredag kom der tal for væksten i lande som Tyskland og Frankrig, og senere på formiddagen kom det samlede foreløbige tal for udviklingen i bruttonationalproduktet, BNP, i eurozonen. Væksten i eurozonen blev opgjort til blot 0,3 pct. på kvartalsbasis i tredje kvartal mod 0,4 pct. kvartalet før.

Til sammenligning havde økonomerne ventet, at niveauet på de 0,4 pct. fra kvartalet før kunne opretholdes, og udviklingen understreger, at økonomien fortsat udvikler sig trægt i Europa, mens der er mere fart over feltet i USA, hvor der til gengæld formentlig er optræk til en renteforhøjelse, når den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holder sit næste rentemøde medio december.

- Der er stadig bekymringer om aftagende økonomisk vækst, og der er andre bekymringer for flere kvantitative lempelser, QE, i Europa versus en potentiel renteforhøjelse i USA, hvilket skaber en tvetydighed. Den stærkere dollar, højere renter og vigende vækst gør investorer bekymrede, og tallene fra Kina har ikke været så opløftende på det seneste, opremser Patrick Spencer, der er aktiechef hos Robert W. Baird & Co. i London, til Bloomberg News.

Den schweiziske sprøjtemiddelproducent Syngenta skiller sig ud i det negative marked med en stigning på 7,2 pct. efter forlydender ifølge Bloomberg News om, at selskabet skulle være forhandlinger med China National Chemical om at lade sig opkøbe.

Franske Bouygues gjorde sig fra morgenstunden bemærket med et regnskab for tredje kvartal, hvor indtjeningen blev forbedret med 6,9 pct. takket være omkostningsreduktioner. Den første reaktion blandt investorerne var at handle aktien højere, men hen over fredag middag er fremgangen dog sat over styr, hvorefter den handler uændret i 34,895 euro.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk