Aktier: Syngenta stiger efter afvisning af opkøbstilbud

Det schweiziske selskab Syngenta, der producerer plantebeskyttelsesmidler og såsæd, har massiv medvind på aktiemarkedet fredag, efter at selskabet har afvist et milliardbud fra amerikanske Monsanto.

Læs mere
Fold sammen

Syngenta-aktien stiger fredag 17,9 pct. til 392,40 schweizerfranc, hvilket sker i et marked, der generelt set er præget af appetit på aktier. Således stiger det brede Stoxx 600-indeks 1,7 pct., hvilket dækker over en fremgang på 1,8 pct. i det britiske FTSE 100-indeks, et plus på 0,8 pct. i det franske CAC 40-indeks og en stigning på 0,6 pct. i det tyske DAX-indeks.

Fremgangen skyldes blandt andet, at den britiske premierminister, konservative David Cameron, blev genvalgt ved torsdagens valg i Storbritannien.

- En konservativ sejr var ikke priset ind. Det er et positivt chok. Markederne kan ikke lide usikkerhed, siger Jasper Lawler, der er markedsanalytiker ved CMC Markets, til Bloomberg News. Han tilføjer, at det ville have givet usikkerhed, hvis der skulle dannes en ny regering i Storbritannien.

Når schweiziske Syngenta stjæler fokus, skyldes det, at amerikanske Monsanto har offentliggjort et uopfordret bud på 449 schweizerfranc per aktie på Syngenta, der torsdag ved lukketid lå i kurs 332,70.

På trods af en præmie på 35 pct., der værdisætter hele selskabet til 41,7 mia. schweizerfranc (300 mia. kr.), har schweizerne valgt at takke nej.

- Syngentas bestyrelse har enstemmigt besluttet at afvise Monsantos bud, da det ikke er i Syngentas, aktionærernes eller selskabets andre interessenters bedste interesse. Tilbuddet værdisætter fundamentalt Syngentas muligheder for lavt og undervurderer de væsentlige risici forbundet med handelen, lyder bestyrelsens svar.

Hvis man kigger mod Storbritannien, er der også pæn fremgang til bookmakeren Ladbrokes, som oven på David Camerons valgsejr slipper for en række lovændringer i spillelovgivningen, som ifølge Bloomberg News ville have været aktuelt, hvis arbejderpartiet Labour havde vundet valget.

Ladbrokes-aktien stiger 9,3 pct. til 115,40 pence, men har dog også været shortet kraftigt op til det britiske valg, hvilket vil sige, at investorer har spekuleret i kursfald. Der er også kursstigning til konkurrenten William Hill, der løftes 4,7 pct. til 391,80 pence.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk