Aktier: Sydbank i skurkerollen på afventende dag

I fravær af regnskaber fra de store C20-selskaber sprang Sydbank til og tog rollen som det mest dramatiske indslag i aktiemarkedet.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen

Bankens kvartalsmeddelelse og strategiudspil fik en ilde modtagelse, og aktien faldt bastante 9,0 pct. til 221 kr., mens eliteaktierne i C20-indekse - delvist påvirket af Sydbanks kursskred - slap med et samlet fald på 0,9 pct. til 983,67 og dermed lagde sig nogenlunde på linje med udviklingen ude i Europa.

Her ventes der ikke mindst på udfaldet af de næste par dagens møde i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité, FOMC.

- Vi kom jo lidt ned i dag. Og efter de stigninger vi så i sidste uge, så ser det ud til, at markederne er blevet lidt afventende frem mod FOMC-mødet, som giver lidt mere klarhed på, hvad de mener om renten i USA, vurderer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen. Han tilføjer gevinsthjemtagning og lidt skuffende europæiske regnskaber som yderligere bevæggrunde til det lidt triste marked.

Sydbanks kvartalsregnskab viste faldende overskud og nedjusterede forventninger. Nettooverskuddet falder til 395 mio. kr. fra 428 mio. kr., og basisindtjeningen reduceres til 1062 mio. kr. fra 1094 mio. kr. Sydbank nedjusterer samtidigt forventningerne til 2015's basisindtjening og handelsindtjening og venter nu, at de poster vil lande "uændret" i forhold til den realiserede indtjening i 2014. Tidligere ventede banken, at basisindtjeningen i 2015 ville være svagt stigende, og at handelsindtjeningen også ville stige.

Samtidigt fremlægger banken sin strategi for 2016-18, der blandt andet skal reducere omkostningerne og øge basisindtægterne. Banken skal realisere en egenkapitalforrentning på minimum 12 pct. efter skat, og basisindtjeningen skal øges med mindst 50 mio. kr. hvert år. Samtidig skal omkostningerne reduceres med 50 mio. kr. årligt i 2015-priser.

Tilsammen var der tale om skrap kost for markedet, hvor bankanalytiker i Jyske Bank, Thomas Eskildsen, konstaterer, at både regnskab og strategi er til den svage side i forhold til forventningerne.

- Jeg synes, at strategiplanen er realistisk og også nogenlunde ambitiøs. Men i konsensustallene er næsen sat højere op, og derfor er det til den skuffende side, siger Thomas Eskildsen til Ritzau Finans.

Sydbanks regnskab gav blå mærker til kollegerne Danske Bank og Jyske Bank, der faldt henholdsvis 1,3 pct. til 197,40 kr. og 3,9 pct. til 351,20 kr.

- Det kan da godt være, at vi smitter lidt af på dem. Det vil jeg da ikke afvise, siger Ole Kjær Jensen.

I toppen af indekset tronede Novo Nordisk med en stigning på 1,1 pct. til 376,70 kr.

- Vi fik jo nogle pæne medicinalregnskaber fra USA. Vi ser, at Mercks diabetesforretning er nogenlunde fornuftig, og så er Novo regnskabsaktuel om et par dage, og det er også en af de aktier, der nyder godt af en styrket dollar, forklarer Ole Kjær Jensen.

I bunden af indekset sluttede FLSmidth, Novozymes og Mærsk-aktierne med kursfald på henholdsvis 2,1 pct., 2,5 pct. og 2,2 pct. for B-aktien.

- I det hele taget ser vi pres på råvarer, og metaller falder. Der er i det hele taget pres på energiselskaber. Det presser også FLSmidth. Faldet i olieprisen er heller ikke i specielt opløftende for Novozymes' bioethanolforretning, mens det for Mærsk drejer sig om usikkerhed i den globale økonomi, mener Ole Kjær Jensen.

A.P. Møller-Mærsk trækkes dermed fortsat med fredagens nedjustering af forventningerne som følge af en rigtig skidt udvikling i fragtraterne. Mandag var der en byge af nedjusteringer af såvel kursmål som anbefalinger, og tirsdag følger SEB trop og sænker anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb". Kursmålet sænkes til 11.000 kr. fra tidligere 13.100 kr.

TDC-aktien faldt 2,5 pct. til 36,40 kr. uden egentlig selskabsspecifik baggrund. Men der er rygter i markedet om, at konkurrenten "3" vil sænke sine priser og dermed undergrave den enighed, der eller synes etableret mellem de tre store teleselskaber i Danmark TDC, Telnor og Telia om forhøjelse af priserne på de billigste abonnementer.

Vestas har fået en ordre på otte vindmøller med en samlet effekt på 26,4 megawatt fra svenske Eolus Vind. Vindmølleaktien reagerer med et fald på 0,4 pct. til 392,80 kr.

Med i bunden var også GN-aktien, der faldt 1,9 pct. til 128,50 kr., og William Demant, der faldt 2,1 pct. til 585 kr.

En stribe eksperter og ingeniører med direkte reference til USA's præsident, Barack Obama, vil ændre markedsmekanismerne på det amerikanske marked for høreapparater betydeligt. Det er et træk, der kan ende med at vende op og ned på balancen på markedet og have stor betydning for særligt audiologerne, men også høreapparatproducenterne, herunder danske William Demant og GN Resound.

Onsdag kommer logistikkoncernen DSV med regnskab, og chefaktierådgiver i Nordea Michael Borre vurderer, at der kan være en opjustering på vej. Han påpeger, at især DSV's Air & Sea-division oplever vækst, ligesom han også ser tegn på bedre markedsforhold inden for Road-divisionen i Europa.

DSV-aktien sluttede med et fald på 0,4 pct. til 272,70 kr.