Aktier: Svingende uge lukkede med generelle plusser

De amerikanske aktieinvestorer kom ud af busken fredag efter flere dages pause i kølvandet af centralbankens referat af det seneste møde i bankens pengepolitiske komité.

Læs mere
Fold sammen

Her pegede deltagerne på, at renten kan blive hævet allerede i juni, såfremt den økonomiske udvikling såvel indenlandsk som globalt fortsætter med at vise positive takter.

Det har øget markedets indprisning for et rentehop i juni til 28 pct. fra blot 4 pct. inden det seneste rentemødereferat.

Pæne plusser i de tre store indeks

Fredag lukkede S&P 500-indekset med et plus på 0,6 pct. i 2052,32. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,4 pct. til 17.500,94, mens Nasdaq-papirerne lukkede med dagens største stigning på 1,2 pct. i 4769,56.

»I sidste ende vil markederne indse, at verden ikke er ved at falde fra hinanden. Federal Reserves melding om den globale vækst er ganske positivt.«

»Vi så Wal-Mart komme med et anstændigt resultat, der antyder, at de amerikanske forbrugere stadig møder op i butikkerne. Der er altid et eller andet at gå i panik over, men neden under ser tingene sådan set ok ud,« siger investering manager Ben Kumar fra Seven Investment Management i London til Bloomberg News.

Ugen svingede over i positivt territorium

Efter fredagens positive marked fik S&P-indekset svinget sig op til et plus over ugen på 0,3 pct., mens Dow Jones forsat sluttede negativt på ugebasis med et samlet fald på 0,2 pct., mens Nasdaq stik modsat lukkede ugen med et samlet plus på 1,1 pct.

Mandag morgen er der en blandet udvikling i akterne i Asien, mens de amerikanske futures ligger med marginale stigninger på under 0,1 pct.

Fredagens nøgletal viste en stærkere udvikling i salget af eksisterende boliger i april end ventet. Der blev solgt 5,45 mio. boliger ifølge de sæsonjusterede, annualiserede tal fra den amerikanske ejendomsmæglerforening, hvilket svarer til en stigning på 1,7 pct. i forhold til måneden før.

Ifølge Bloomberg News var der ventet et salg på 5,40 mio. boliger svarende til en stigning på 1,3 pct.

Samtidig blev salget i marts revideret op, og selv om boligsalget er kendt for at være meget volatilt, giver det en pejling på, hvordan den amerikanske økonomi har det.

IT-sektoren trak hele S&P op

Ni ud af de ti underindeks i S&P lukkede fredagen med sorte tal. Onsdag aftens stærke rapport fra Cisco gav brændstof til hele it-sektoren, og blandt de største bidragydere i S&P-stigningen var aktier som Microsoft, Apple og Google, der alle lagde fra med stigninger på omkring 1 pct. Cisco selv steg 1,5 pct. og bragte avancementet torsdag og fredag op på over 6 pct.

Yahoo derimod blev hægtet af teknologisektoren efter rapporter i Wall Street Journal om, at blandt andet et tilbud fra Verizon værdisætter virksomheden markant lavere, end hvad Yahoo havde håbet. Yahoo-aktien faldt 1,4 pct.

Den problemramte tøjkæde Gap indleder en omfattende omstrukturering ifølge koncernens regnskab for første kvartal, der blev fremlagt efter amerikansk børstid torsdag.

Nedlæggelse af 75 butikker globalt - hovedparten i Japan - skal spare koncernen 275 mio. dollar om året. Investorerne kvitterede for initiativet med en kursstigning på 4,2 pct.