Aktier: Svensker får kurstæsk i positivt marked

Tendenserne på de europæiske aktiemarkeder er positive onsdag, før det danske marked holder lukket torsdag og fredag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- De europæiske selskaber begynder at kunne få glæde af den relativt lave euro, forklarer porteføljemanager Christian Zogg hos LLB Asset Management til Bloomberg News.

Han anbefaler overvægt af europæiske aktier.

Kun omkring 100 ud af 600 aktier i det brede europæiske indeks Stoxx 600 falder.

Den største stigning i indekset, der stiger 0,7 pct. til indeks 398,94, tegner den franske kabeloperatør Numericable-SFR SAS sig for. Aktien stiger 10,5 pct. til 56,98 euro. Selskabet leverede et regnskab, der viste fremgang, men som landede en omsætning som ventet.

Den engelske papir- og emballagekoncern Mondi stiger også over 10 pct. til 1434 pence. Indtjeningen steg 29 pct. i kvartalet, og det belønnes. I den anden ende af skalaen får det svenske medicinalselskab Elektra seriøse kursklø.

Elekta-aktien falder mere end 20 pct. til lige under 59 svenske kr. Dermed er der barberet flere milliarder svenske kroner af selskabets børsværdi. Ifølge Bloomberg News det største fald for selskabet på én dag siden juni 2001.

Det svenske selskab, der laver udstyr til behandling af kræft og neurologiske lidelser, har onsdag morgen klokken 04.00 offentliggjort et foreløbigt regnskab for regnskabsåret 2014/2015, og det var ikke god læsning, hvis man har aktier i selskabet, da det har leveret langt under egne forventninger.

Elekta-topchefen Niklas Savander har som en direkte konsekvens af de dårlige resultater valgt at forlade selskabet, mens Tomas Puusepp er blevet udpeget som ny administrerende direktør.

Blandt dagens regnskaber har et af Europas største energiselskaber, tyske RWE, toppet analytikernes estimater pænt med sit regnskab for første kvartal.

Resultatet, fratrukket engangsindtægter, lander på 877 mio. euro mod ventet 770,4 mio. euro ifølge data fra Bloomberg. RWE fortæller i regnskabet, at omsætningen er steget en spids til 14,6 mia. euro fra 14,2 mia. euro, mens driftsresultatet (EBIT) falder til 1,63 mia. euro fra 1,72 mia. euro.

- Tallene er ret gode, og driftsresultatet overgik estimaterne en smule, siger Thomas Deser, fondschef hos Union Investment, en af RWE's største aktionærer, til Bloomberg.

RWE's aktie falder 0,6 pct. oven på regnskabet til 22,60 euro.

Også Europas største teleselskab, Deutsche Telekom, har løftet sin omsætning 13 pct. i første kvartal 2015 sammenlignet med samme periode sidste år til 16,84 mia. euro, mens det justerede driftsresultat (EBITDA) steg 11 pct. til 4,57 mia. dollar.

Begge resultater var en spids bedre end ventet af analytikerne og hjælpes på vej af valutamedvind fra den indtjening, som hentes på den anden side af Atlanterhavet. Deutsche Telekom ejer amerikanske T-Mobile, som for ottende kvartal i træk fik mere end én mio. nye kunder i kvartalet og endte med 57 mio. mobilkunder, fremgår det af selskabets regnskab.

Derudover fik Deutsche Telekom 463.000 nye fiberkunder i Tyskland i kvartalet og et justeret resultat på én mia. euro. Trods den store fremgang fastholder selskabet forventningerne til hele året.

Aktien falder dog alligevel 0,1 pct. til 16,59 euro.