Aktier: Svaj på Wall Street på dansk fridag

Der var sving i kurserne på Wall Street efter dansk lukketid op til storebededagsferien.

Læs mere
Fold sammen

Torsdag aften sluttede børsen i New York måneden af med kursfald, der trak hele månedens afkast i rødt, mens markedet kom stærkt tilbage fredag, hvor torsdagens fald blev neutraliseret og lidt til.

- Den her uge har stået på afvikling af en masse store handelspositioner, der var bygget op gennem flere måneder, og som der skulle tages gevinst af. Og så kom et rekyl oven på de hårde dage tidligere på ugen. Investorerne ser på de potentielle gode tilbud, siger investeringschef David Heidel fra US Bank til Bloomberg News.

April måned lukkede med et kursfald i S&P 500-indekset på 1,0 pct., som slettede den sidste rest af et positivt afkast for hele måneden. S&P afkastet kunne derefter gøres op til et marginalt minus for april.

De tunge aktier i Dow Jones lukkede torsdag med et minus på 1,1 pct., og set over april var der tale om et minus på 0,8 pct. Nasdaq-indekset, der ellers har gjort det godt i månedens løb, fald 1,7 pct. torsdag, og på månedsbasis var der et minus på 0,1 pct.

Fredag var investorerne så igen i positivt humør. Månedsskiftet lå bag dem, og trods et sæt skuffende nøgletal for såvel anlægsinvesteringer, som ISM-fremstilling og University of Michigan-tillidsindeks, var der mulighed for at starte på en frisk.

Anlægsinvesteringerne viste et fald på 0,6 pct. i marts, hvor analytikerne havde ventet en stigning på 0,5 pct. ISM-fremstilling for april landede på uændrede 51,5, hvor økonomerne havde estimeret en stigning til 52, og den endelige opgørelse af tillidsindkatoren fra University of Michigan viste en stort set flad udvikling med 95,9, hvor der var estimeret en lille stigning til 96,0.

Fredag endte med et plus i S&P 500-indekset på 1,1 pct. til 2108,29. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med en stigning på 1,0 pct. i 18.024,06, mens Nasdaq-indekset blev fredagens højdespringer med et plus på 13 pct., som sendte indekset op i 5005,39.

Mandag morgen ser det lidt mere uldent ud, idet de amerikanske aktiefutures ligger med fald på små 0,1 pct. i Asien.

Maj måneds første hele uge byder ikke på de store offentliggørelser, mens regnskabssæsonen så småt begynder at klinge lidt af.

Dermed er der udsigt til større udsving end normalt, mens markedet bliver drevet af udefrakommende begivenheder som oliepriser, rentebevægelser og eventuelle geopolitiske problemer.

- Markederne bliver stadig mere og taktiske, og der bliver hele tiden taget overskud hjem. Det helt grundlæggende problem er, at markederne vil have en stærk vækst og nulrenter for evigt. Det kommer simpelthen ikke til at ske, siger markedsstrateg Michael Ingram fra BGC Brokers LP i London.

/ritzau/FINANS