Aktier: Svag jobrapport tager toppen af stigningerne

Der er små stigninger på det amerikanske aktiemarked fredag, hvor en svag jobrapport har taget toppen af de stigninger, der ellers var lagt op til.

Den amerikanske jobrapport for maj viste en jobvækst på 138.000, hvilket var svagere end de 182.000, som økonomerne havde ventet. Samtidig steg lønningerne 2,5 pct. mod en ventet fremgang på 2,6 pct.

Efter kort tids handel stiger de tre toneangivende aktieindeks i USA, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, 0,05-0,20 pct., hvilket er en anelse lavere, end futures havde lagt op til før jobtallene.

Trods en svagere end ventet jobvækst er arbejdsløsheden nu nede på 4,3 pct. - den laveste i 15 år - og det bør ifølge flere økonomer bane vejen for, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, kan stramme pengepolitikken og hæve renten på sit næste rentemøde 13.-14. juni.

Investorerne skal fredag forholde sig til, at præsident Donald Trump har trukket USA ud den klimaaftale, som blev indgået i Paris i 2015. Beslutningen har påvirket flere aktier inden for vedvarende energi.

I samme sektor - men i en anden afdeling - er flere olieaktier ramt af, at olieprisen er dykket det seneste døgn. Frygt for overproduktion presser prisen på den amerikanske referenceolie, WTI, til 47,50 dollar fra 48,20 torsdag aften.

Selskaber som Halliburton og Exxon falder 1,2 pct. og 0,4 pct.

Broadcom, der producerer trådløse chips, er også i fokus, efter at selskabet sent torsdag har præsenteret regnskab for andet kvartal, der var bedre end ventet.

Indtjeningen per aktie løb op i 3,69 dollar, mens analytikerne ifølge Bloomberg havde sigtet efter et overskud på 3,50 dollar.

Samtidig har selskabet givet optimistiske forventninger til efterspørgslen på selskabets chips, der blandt andet bliver brugt hos Apple og Samsung. Aktien stiger 5,5 pct. efter kort tids handel.

/ritzau/FINANS