Aktier: Svag ISM-rapport gav kursplus på Wall Street

De amerikanske aktieinvestorer var tilbage efter den lange weekend tirsdag, hvor endnu en sløj indikation fra økonomien pegede i retning af en udskydelse af en renteforhøjelse fra Federal Reserves side.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Samp 500-indekset lukkede med et plus på 0,3 pct. til 2186,48. De tunge aktier i Dow Jones steg knap 0,3 pct. til 18.538,12, mens Nasdaq-papirerne sluttede dagen med et plus på 0,5 pct. i 5275,91.

SVAGE ISM-DATA

De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing, skuffede i august, hvor en tilsyneladende opbremsning i aktiviteten gav udslag i et fald til 51,4 fra 55,5 måneden før.

Blandt økonomerne var der forudset et fald, men kun til 54,9.

Det hjalp aktierne i de forbrugerrelaterede selskaber, mens bankerne faldt. Det sendte samtidig priserne på ædelmetaller, obligationer samt højtafkastende forsynings- og teleselskaber op.

»Lige som investorerne er begyndt at tro på, at den amerikanske økonomi er godt i gang med at genvinde styrken, bliver de ramt af sådan en rapport,« siger chefstrateg Jim McDonald fra Northern Trust i New York til Bloomberg News.

Den svage indstilling sender endnu et signal til markedet om, at udsigten til en udskydelse af de bebudede pengepolitiske stramninger er falmet.

Rapporten sendte da også den toneangivende rente i knæ, mens den amerikanske dollar blev markant svækket.

OTTE SEKTORER STEG

Samlet var der stigninger i otte af de 11 sektorer i S&P 500-indekset. Bedst gik det energiselskaberne med et plus på 1,5 pct., på grund af primært effekten af den svækkede dollar.

Samtidig kunne en del af stigningen henføres til naturgasselskabet Spectra Energy, som accepterede at blive overtaget af canadiske Enbridge. Spectra Energy lukkede med et plus på mere end 13 pct.

De ringe ISM-data gav genlyd i finanssektoren, hvor lave renter ikke er specielt værdsat. Citigroup faldt 0,5 pct., og Wells Fargo droppede 1,1 pct.

Kemikoncernen Bayer hævede for tredje gang buddet på Monsanto, denne gang til 127,50 dollar per aktie. Monsantos kamp for selvstændighed gav dog anledning til kursfald i aktien, der lukkede i 106 dollar efter et fald på 1,3 pct.

Lastbilproducenten Navistar har fået en ny storaktionær, idet den tyske bilgigant Volkswagen har erhvervet næsten 17 pct. af aktiekapitalen i selskabet. Målet er at skabe et samarbejde om konstruktion, indkøb og levering. Navistar forventer alliancen vil give synergier på 0,5 mia. dollar i løbet af de første fem år, og investorerne belønnede selskabet med en kursstigning på lidt over 40 pct.

Og mens Navistars investorer havde armene i vejret, var der anderledes skuffede miner hos motorfabrikanten Cummins, der er storleverandør af dieselmaskiner til Navistar. Finanshuset Piper Jaffray vurderede, at partnerskabet med VW sandsynligvis betyder, at MAN og Scania skal levere motorer til Navistars. Cummins droppede godt 7 pct.

Onsdag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder uden ensartet retning, mens de amerikanske futures er så godt som uændrede.

/ritzau/FINANS