Aktier: Svækket yen løfter japanske aktier

De asiatiske aktier stiger mandag, og særligt de japanske aktier løftes af en svækket yen, der har ramt det svageste niveau siden oktober 2008.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO

- Markedsforholdene vil ikke forværres ret meget med den amerikanske økonomi på den positive side, siger Hitoshi Asaoka, seniorstrateg hos Mizuho Trust & Banking i Tokyo, til Bloomberg News.

Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks ligger til en fremgang på 0,2 pct. med få timers handel igen på et par af regionens børser. Dermed ligger indekset til et plus for 10. dag i streg.

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, er på vej mod en stigning på 0,5 pct., mens Topix-indekset, også i Tokyo, ligger til et plus på 0,9 pct. Indeksene hjælpes godt på vej af landets valuta, der er svækket til et niveau på 105 yen pr. dollar.

Nikkei-indekset er desuden årets mest stigende aktieindeks fra verdens udviklede økonomier med et plus på 56,5 pct. i 2013 ifølge Bloomberg News.

Nippon Paper Industries trækker til gengæld ned med et fald på 5,2 pct. efter en rapport om, at driftsoverskuddet hos den næststørste japanske spiller i sektoren sandsynligvis er faldet.

Det australske ASX-200-indeks stiger med 0,6 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i plus med 0,8 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, stiger med 0,2 pct.

Shanghai Composite og CSI 300 stiger begge mindre end 0,1 pct. Indeksene har ikke rørt meget på sig efter udtalelser fra den kinesiske premierminister, Li Keqiang, der i en pressemeddelelse på den kinesiske regerings hjemmeside skriver, at Kina har spillerum til at gennemføre omfattende reformer og åbne landet mere op.

Hang Seng i Hongkong ligger til et plus på 0,1 pct.

Derudover ser det særligt lyst ud for de australiere, der har sat pensionsopsparingen i aktier i det australske ingeniørfirma Forge Group. Aktien stiger 61 pct. efter offentliggørelsen af størrelsen af selskabets kontrakt angående Roy Hill-mineprojektet, der løber op i 830 mio. australske dollar, godt 4 mia. kr.