Aktier: Svækket rød bølge bevæger sig mod Wall Street

Investorerne har mistet appetitten for risiko i tirsdagens handel i Europa, og den tendens ser ud til at fortsætte over Atlanten.

De amerikanske aktiefutures peger på fald på omkring 0,5 pct. De ledende europæiske indeks ligger også med fald omkring samme størrelsesorden, efter at flere af indeksene dalede med over 1 pct. i middagshandlen.

De fleste asiatiske aktiemarkeder endte også deres handelsdag i minus. De kinesiske aktier - fraregnet Hongkong - holdt dog skindet på næsen.

Det var ellers netop fra Kina, at årsagen til den forværrede stemning skulle findes. Her viste nøgletal et markant dyk i eksporten og et stort fald i importen, og det overraskede økonomerne.

Olieprisen var først på dagen også faldende efter - i Nordsøoliens tilfælde - seks dage med stigende priser. Den udvikling er dog i løbet af dagen vendt, så der nu er stigninger i prisen på både den amerikanske og den europæiske referenceolie.

Samlet endte S&P 500 mandag 0,1 pct. højere i indeks 2001,76, hvilket markerede, at indekset var steget fem dage i streg. Det er ikke set siden oktober sidste år. Dow Jones-indekset steg med 0,4 pct. til 17.073,95, mens Nasdaq gik den anden vej og faldt med 0,2 pct. til indeks 4798,25.

På selskabsfronten kan der komme fokus på britiske Burberry, der også er noteret i USA. Den stiger i London efter historien om, at en ukendt investor har opbygget en ejerandel på omkring 5 pct. i koncernen. Det ternede selskab forsøger ifølge Bloomberg News og Financial Times at bekæmpe et bud og har sat finanshuset Robey Warshaw på sagen.