Aktier: Sure stemning rammer også Wall Street

Det er med negativt fortegn, der bliver ringet ind til aktiehandel i USA på ugens sidste handelsdag.

De toneangivende indeks - S&P 500, Nasdaq og Dow Jones - åbner med fald på mellem 0,2 og 0,5 pct.

Et vist mismod har fredag bredt sig blandt investorerne i Europa og ser altså ud til at have taget turen over Atlanten. Den mistrøstige stemning kommer oven på et par skuffende nøgletal fra netop USA torsdag. Især et lavere detailsalg i august end ventet har skabt en vis bekymring på finansmarkederne.

SKUFFENDE DETAILSALG

Troen på, at den amerikanske centralbank vil hæve renten på sit pengepolitiske møde i næste uge, har godt nok allerede været aftagende i et stykke tid. Men det skuffende detailsalg i august lader til at have givet troen på et renteløft i september det endelige dødsstød.

Centralbanken har nemlig selv peget på netop detailsalget som et af de afgørende økonomiske data i forhold til, om USA's økonomi er stærk nok til at kunne håndtere den anden rentehævning i godt ti år.

- Vi fik et par svage økonomiske tal i går, og det øger bekymringen for det makroøkonomiske billede i USA. Indeksene ligger tæt ved de højeste niveauer nogensinde, så et vist tilbagefald er ikke overraskende. De langsigtede tendenser forbliver dog robuste, så enhver korrektion må ventes at være begrænset, vurderer Patrick Spencer, aktievicechef i Robert W. Baird, over for Bloomberg News.

MUSESKRIDT MOD INFLATIONSMÅL

Der er dog også gode nyheder for den amerikanske centralbank, idet inflationen lader til så småt at nærme sig bankens mål.

De amerikanske forbrugerpriser steg med 0,2 pct. i august i forhold til måneden før, viser data, der udkom en time før børsåbning på Wall Street. Økonomerne havde ifølge et Bloomberg-estimat ventet en lille stigning på 0,1 pct. Set i forhold til samme måned året før steg forbrugerpriserne med 1,1 pct. ? hvor økonomernes forventninger lå på et løft på 1,0 pct.

OPJUSTERING FRA INTEL

På selskabssiden er der tørre tæsk til Novavax, efter at vaccinekoncernen har fremlagt skuffende data fra et fase 3-studie af sin RSV F Vaccine mod et virus, som kan forårsage luftvejsinfektioner. Testgruppen klarede sig nemlig markant dårligere end placebo-gruppen. Selskabet vil nu undersøge potentielle bagvedliggende årsager, der kan have påvirket studiet, men investorernes dom er allerede afsagt, og aktien rasler ned med 86 pct. i den indledende handel.

Depomed går til gengæld mod den generelt lidt sure stemning. Det farmaceutiske selskab er angiveligt gået i dialog med potentielle købere, efter at koncernen snart ventes at modtage en dom omkring et patent for det smertelindrende produkt Nucynta, rapporterer nyhedsbureauet Reuters med henvisning til kilder tæt på forhandlingerne. Depomed-aktien stiger 11,4 pct. ved handelsstart.

Godt nyt er der også for it-koncernen Intel, der skruer op for sine forventninger til omsætning i tredje kvartal til 15,6 mia. dollar - plus/minus 300 mio. dollar. Tidligere ventede Intel en omsætning i kvartalet på 14,9 mia. dollar - plus/minus 500 mio. dollar. Intel-aktien løftes med 3,9 pct.