Aktier: Sur stemning i USA smitter af og giver kursfald i Asien

Der er kursfald på de asiatiske aktiebørser fredag morgen, hvor de kinesiske handelspladser på fastlandet fortsat glimrer ved deres fravær.

En sur stemning på Wall Street torsdag smitter af i Fjernøsten, hvor kursfaldene accelererer, i takt med at investorer trækker sig ud af markedet, hvilket blandt andet sker forud for møder i henholdsvis den amerikanske og japanske centralbank.

- Over de næste to uger er der pengepolitiske møder i Federal Reserve og Bank of Japan, der er den britisk brexit-folkeafstemning (om fortsat EU-medlemskab, red.), Yellen begrunder forbundsbankens politik over for Kongressen, og så er der det amerikanske detailsalg og forbrugerpriserne, pointerer markedsstrateg David Croy fra ANZ Bank New Zealand i Wellington i en note til kunderne ifølge Bloomberg News.

De mange kommende begivenheder har stor indflydelse på risikovillighed og dermed på renteniveau, valutakurser og aktiemarkederne.

I Tokyo falder det toneangivende Nikkei 225-indeks 1,0 pct., og det bredere Topix-indeks dropper 0,9 pct.

De kinesiske børser på fastlandet holder lukket fredag, men det forhindrer ikke de kinesiske selskaber i at følge med de øvrige asiatiske aktier ned. Børsen i Hongkong er nemlig i fuld sving, og H-aktierne, der dækker over selskaber på det kinesiske fastland, og som gerne sideløbende er noteret i Shanghai eller i Shenzhen, viger i samme takt som de japanske papirer.

Hang Seng-indekset falder 0,8 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på omkring 0,1 pct. klokken 06.00 fredag.